Política

Procés sobiranista

El govern diu que és l’Estat el que genera por als funcionaris

Munté nega que s’estigui pressionant els treballadors públics

Demana calma davant les acusacions de Madrid

La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va sortir ahir a calmar els ànims davant les acusacions encreuades entre la Generalitat i l’Estat sobre si s’està amenaçant el funcionariat davant dels preparatius del referèndum de l’1 d’octubre i qui és l’autor de les hipotètiques amenaces. Després que un col·lectiu de secretaris municipals es queixés públicament que s’està atorgant al seu col·lectiu “un protagonisme que no els correspon”, Munté va assegurar que el govern vetlla per protegir els funcionaris davant l’1-O i que les responsabilitats que se’n derivin les assumeixen els polítics. “En cap cas per perjudicar els funcionaris”, va explicar. I és que el Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local (Csital) va emetre ahir mateix un comunicat en què assegura que apostaran “sempre” per respectar el seu codi ètic, que els mana actuar “d’acord amb les lleis els reglaments i les normes” i, sobretot, ser fidels “a l’esperit i al text de la Constitució Espanyola”.

En aquest context, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va aprofitar una reunió dels diputats del PP al Congrés per assegurar que la Generalitat està posant en risc els funcionaris i que ho fa per por d’assumir les conseqüències que es puguin derivar del referèndum, quelcom que Munté va negar taxativament. No obstant això, Santamaría va insistir que l’independentisme “pressiona” els treballadors públics i també els alcaldes per espolsar-se responsabilitats. A això, des de la Generalitat es va voler recordar que l’única institució que de moment s’ha adreçat als ajuntaments amb advertiments ha estat el govern de l’Estat, com van fer amb la carta adreçada la setmana passada a secretaris municipals en què els requeria que obeïssin la llei. Concretament, els exigia l’obligació de complir la legalitat constitucional i els pronunciaments del Tribunal Constitucional, una missiva que se suma a l’anunci de l’executiu espanyol en el sentit que podria actuar, també, contra els responsables dels col·legis que es puguin fer servir de centre electoral a l’octubre.

Santamaría avisa Colau

La vicepresidenta espanyola també va carregar contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per haver dit que facilitarà que es pugui votar a la ciutat –si bé va considerar “absurd” donar explicacions sense que el govern detalli primer com serà el referèndum– i va avisar la líder dels comuns que no pot “sotmetre els empleats públics” a cap situació d’indefensió que “pugui suposar intranquil·litat”. Tot plegat després que Colau posés en dubte les “presses” de l’independentisme per votar.

LA FRASE

En cap cas perjudicarem els funcionaris. El que amenaça, el que envia cartes, és l’Estat
Neus Munté
consellera de la presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia