Política

Millo obre l’opció que Rajoy imposi eleccions i freni l’1-O

El delegat avisa que “la llei permet” usurpar a Puigdemont el dret a convocar unes autonòmiques ordinàries a prop de la data de la consulta

Zoido: “Els Mossos no seran obligats a incomplir la llei”

El maletí de l’instrumental de coerció estatal per impedir el referèndum va deixar entreveure ahir una nova escletxa per boca del delegat a Catalunya, Enric Millo, que per primera vegada va posar sobre la taula l’opció que Mariano Rajoy usurpi a Carles Puigdemont el dret a dissoldre el Parlament i a convocar unes eleccions ordinàries el mateix 1 d’octubre o en una data propera. “Jo espero que no, jo desitjo que no. Jo faré tot el possible per evitar que això passi. La llei ho permet. No podem descartar-ho perquè la llei permet fer-ho”, va avisar Millo a Catalunya Ràdio sobre aquesta eventual invasió competencial per poder desactivar de facto l’1-O.

El delegat del govern de Rajoy a Catalunya no va precisar en quin precepte pensa quan diu que “la llei ho permet”, però l’article 155 de la Constitució –ni aplicat ni desenvolupat en 39 anys– és tan ambigu que diu que l’Estat “podrà adoptar les mesures necessàries per obligar al compliment forçós” de les “obligacions” constitucionals i legals o per protegir l’interès general.

Contra el 75 de l’Estatut

La contraprogramació de les urnes de l’1-O amb unes urnes autonòmiques exigiria a Rajoy haver de decidir-ho la primera setmana d’agost. L’opció insinuada per Millo, però, equival a dinamitar tres articles de l’Estatut: el 56.4 –que fixa que és el president de la Generalitat qui “ha de convocar” les eleccions–, el 66 –la dissolució anticipada del Parlament és “acordada” pel president– i el 75 –que avisa que és el president qui “sota la seva exclusiva responsabilitat, pot dissoldre el Parlament”. Segons Millo, però, “legalment és possible perquè hi ha mecanismes per recuperar l’ordre i el funcionament de la llei i la democràcia” des de Madrid, i més “si l’acció catalana és desproporcionada”. “És un despropòsit que l’Estat es pugui plantejar forçar unes eleccions”, rebatia el president del grup de JxSí, Lluís Corominas.

Amb Rajoy absent del debat i de viatge oficial a Estònia, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va irrompre un dia més com a portaveu per lamentar la “deriva radical” de la Generalitat pel relleu als Mossos d’Albert Batlle per Pere Soler. “Que a ningú li passi pel cap que els Mossos poden ser obligats a incomplir la llei”, alerta Zoido, que rebla que “qualsevol acte que impliqui l’incompliment de la llei serà combatut”, en al·lusió a la compra d’urnes.

LA FRASE

Faré tot el possible per evitar que això passi. No podem descartar-ho perquè la llei permet fer-ho
Enric Millo
delegat del govern espanyol a Catalunya

Maduro repta Rajoy per Catalunya

Amb l’apel·latiu en to de mofa Marianito Rajoycito, Nicolás Maduro, president veneçolà, va desafiar el president del govern espanyol a respectar el referèndum català de l’1-O de la mateixa manera que diu que respecta la consulta opositora veneçolana. “Si és legal una consulta interna a Veneçuela per part de la dreta i no autoritzada, ¿sobre quina referència treus tu que l’intent del poble de Catalunya de fer una jornada democràtica per a un referèndum és il·legal?”, etzibava Maduro a Rajoy des del Palau de Miraflores.

Maduro va contraposar que “per Rajoycito sí que és legal la consulta de l’oposició que aquí es tolera” i en canvi “no és legal el referèndum a Catalunya”. “Jo no m’hi he de ficar, però tu treu el nas de Veneçuela!”, va exigir-li.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona