Política

procés sobiranista

El govern protegeix les urnes

L’executiu no aclareix com ni quan comprarà les urnes i administrarà la informació per driblar l’Estat

Junqueras assumeix per decret l’àrea de processos electorals

El TSJC demana l’expedient del primer concurs

El govern pensa protegir la compra d’urnes davant dels intents de les institucions espanyoles per impedir l’1-O. “En aquest estat d’assetjament que vivim, hem decidit que l’administració de la informació en temes tan importants la gestionarem nosaltres en el moment que vulguem a favor de la causa i l’objectiu.” Amb aquesta declaració d’intencions s’estrenava com a portaveu en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu el conseller de la Presidència, Jordi Turull. El govern remodelat es conjurava per primera vegada per encarar el tram final de la legislatura amb l’organització de la votació, havent-se declarat lliure de la por a possibles represàlies judicials i patrimonials si el procés fracassa. En els pròxims dies es reunirà, a més, l’òrgan de coordinació del referèndum, format pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident del govern, Oriol Junqueras; el secretari del govern, Víctor Cullell; i el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové. En aquesta primera trobada hi assistiran, a més, Turull i el conseller de Justícia, Carles Mundó.

Com estava previst, un decret del president de la Generalitat va traspassar l’àrea de processos electorals i consultes populars, que depenia de Governació, al departament del vicepresident Oriol Junqueras. A partir d’ara, correspondrà a la vicepresidència executar la compra d’urnes, tot i que totes les decisions rellevants relacionades amb el referèndum les aprovarà conjuntament l’executiu.

Nou pas del TSJC

El gabinet de Puigdemont ha posat el focus sobre les urnes com a element icònic de l’1-O. De moment, però, imposa el secretisme, tot i que el conseller Raül Romeva i el mateix Junqueras pressionaven la setmana passada amb l’anunci que en la reunió d’avui demanarien la cessió de la competència per executar la compra. Això va ser abans, tanmateix, que Puigdemont rellevés quatre dels membres del consell executiu del PDeCAT, i el president i el vicepresident garantissin que totes les decisions es prendrien a partir d’ara col·legiadament.

Amb el traspàs de la potestat publicada al DOGC, el govern no va aclarir ahir ni quan ni com executarà la compra directa de les urnes, després de declarar desert l’acord marc per a la preselecció d’empreses proveïdores d’urnes. Precisament ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va demanar a l’executiu que entregui l’expedient original d’aquest concurs “amb la màxima brevetat”. La magistrada Mercedes Armas començava així a actuar per intentar aclarir els fets arrel de la querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el que va ser el seu secretari general, Francesc Esteve.

Turull es va limitar a constatar que el govern havia “analitzat i compartit els diversos itineraris” per disposar-ne. Segons el portaveu, quan s’hagi “completat” aquest itinerari informaran de l’estat de la qüestió. No va precisar, però, l’abast del participi i, per tant, si l’executiu esperarà a completar el procés i a tenir-les emmagatzemades per anunciar-ho. En qualsevol cas, va assegurar que la compra es farà d’acord amb la legalitat i el principi de transparència, que no d’“ostentació” perquè veu en risc la democràcia, la llibertat d’expressió, la llibertat ideològica i fins i tot la llibertat de reunió, després que la Guàrdia Civil va presentar-se al Teatre Nacional de Catalunya per obtenir informació sobre l’acte organitzat per JxSí per presentar la proposta de llei del referèndum.

“Les coses ara les presentarem quan s’hagin concretat”, va insistir crípticament Turull sobre la compra d’urnes. Aquesta qüestió, no obstant això, serà tan sols una de les moltes altres que haurà de resoldre el govern com a responsable de l’administració electoral de l’1-O. “Com que aquest Estat va a més, igual que els altres no expliquen res i ho fan —va apuntar sobre les actuacions del govern espanyol per impedir l’1-O— nosaltres ho explicarem quan tinguem els itineraris complets.”

LES FRASES DE JORDI TURULL

[Signar] no és un problema per a nosaltres. És un honor. És el pas històric més important que haurà fet aquest país
Decisions importants [sobre l’1-O] que prendria un conseller o consellera les prendrem a govern

Forn i Soler, primera reunió

El conseller d’Interior, Quim Forn, i el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler, es reuniran avui per primera vegada amb la cúpula policial i el gabinet de coordinació antiterrorista. Soler va ser nomenat ahir formalment director general de la Policia. L’oposició va carregar amb duresa contra Soler per les opinions que va expressar en algunes piulades a Twitter en què, per exemple, confessava sentir “pena” per “tots els espanyols”. C’s, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP van criticar Soler per aquesta i altres piulades. En ser nomenat, el nou director general de la Policia els va llançar un missatge: “Espero estar a l’ alçada. I als que jutgeu sense conèixer, honorat també d’estar al vostre servei.” El portaveu del govern, Jordi Turull, va defensar l’elecció de Forn: “Té la confiança del govern, i la meva, especialment”, va reblar, donant valor a la seva feina al capdavant dels serveis penitenciaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia