Política

El Congrés creu provada l’operació Catalunya però no l’enviarà a la fiscalia

La comissió d’investigació conclou que Fernández Díaz i Cosidó utilitzaven la policia per perseguir independentistes i opositors

El PP ho nega i C’s s’absté

El Congrés va reaccionar als indicis d’una conspiració del Ministeri de l’Interior –l’operació Catalunya– contra dirigents independentistes obrint al març la primera comissió d’investigació en tretze anys. Després de quatre mesos de treballs, la comissió va concloure ahir que veu provada l’existència d’una brigada policial patriòtica que actuava “amb coneixement i consentiment” de l’aleshores ministre Jorge Fernández Díaz per “perseguir adversaris polítics”, una conclusió que el Congrés no enviarà a la fiscalia tot i l’evidència delictiva en casos com ara l’invent d’un fals compte bancari de Xavier Trias a Suïssa.

La comissió d’investigació sobre la guerra bruta contra el procés va arribar ahir a l’abrupta caducitat programada pel PP, el PSOE i Ciutadans sense citar a declarar estendards de la policia patriòtica com ara el polèmic comissari José Villarejo. En l’escrit de conclusions firmat pel PSOE, Podem, el PNB, ERC i el PDeCAT, es corrobora “l’abús de poder que vulnera regles essencials de la democràcia i de l’estat de dret” que ha suposat l’existència d’una unitat alegal “seguint les instruccions” d’Ignacio Cosidó, director de la policia del 2011 al 2016, i “per ordre” del director adjunt operatiu, Eugenio Pino, i “utilitzant de manera fraudulenta el catàleg de llocs de treball”.

Amb medalles i pensió

Una de les sorpreses de les conclusions és l’absència d’esment al secretari d’estat de Seguretat, Francisco Martínez, peça clau a Interior. Al mateix temps, no s’exigeix que a Pino i al cap de gabinet José Ángel Fuentes Gago els retirin les medalles amb dret a pensió –pagada amb diner públic del contribuent– amb què van ser condecorats per Fernández Díaz abans de deixar Interior.

Si bé el socialista Juan Carlos Campo censurava “una de les pàgines negres de la democràcia” i unia el vot al dels partits catalans sentint-se fins i tot perseguit per Interior, el PSOE, que va refusar la citació de Villarejo, no està disposat a elevar les proves al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza. “Es buscaven responsabilitats polítiques, no penals; el fiscal té la possibilitat d’actuar d’ofici”, s’excusava. El PP es va quedar sol negant l’evidència i C’s es va abstenir. “Ha quedat clar que no ha existit cap operació Catalunya”, va dir el diputat Carlos Rojas (PP). “És un nou GAL, amb l’única diferència que no matava, aquest difamava”, rebatia Gabriel Rufián (ERC). Sergi Miquel (PDeCAT) avisa que amb Trias estudiaran una querella, un propòsit compartit a ERC i Podem.

Rajoy rep ‘Las cloacas de Interior’

El documental Las cloacas de Interior, que esbudella l’operació Catalunya, no ha pogut ser vist en cap televisió estatal, però des d’ahir Mariano Rajoy el té en DVD. Aprofitant la seva visita a Lleida per inaugurar el parador, el senador d’ERC Miquel Àngel Estradé va entregar la còpia del documental a Rajoy, “ja que les televisions espanyoles no l’han emès”, i confiant que el vegi i que “com a demòcrata doni una opinió de què pensa de l’assumpte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona