Política

Dimiteix Sean Spicer, el portaveu de la Casa Blanca

El secretari de premsa plega perquè Trump nomena un empresari de Nova York nou cap de comunicació

El dimissionari tenia greus desavinences amb el president dels EUA des de feia temps

El portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, va dimitir ahir per discrepàncies amb el president Donald Trump, i agreuja així la crisi a l’administració nord-americana. El secretari de premsa va plegar després que el mandatari nomenés l’empresari de Nova York Anthony Scaramucci nou cap de comunicació.

Trump va oferir el càrrec a Scaramucci i va demanar a Spicer que es quedés a l’equip, però el portaveu sortint va insistir que la decisió era “un greu error”, segons el diari The New York Times.

Scaramucci és un financer de Wall Street actualment al Banc Export-Import i fa temps que dona suport a Trump. Ha estat recaptador de fons per al Partit Republicà i va fundar SkyBridge Capital, una firma especialitzada en fons d’alt risc.

L’administració Trump està immersa en molts problemes i un és la relació amb la premsa. A finals de maig, el president va amenaçar de posar fi a les rodes de premsa, un fet que no s’ha executat, tot i que se n’ha disminuït el nombre i moltes se celebren sense càmeres.

Interí en el càrrec

Després de mesos de rumors sobre la sortida de Spicer, fins i tot ell va arribar a entrevistar candidats per substituir-lo en les rodes de premsa, el que sembla clar és que volia el lloc de Scaramucci, vacant des que Michael Dubke va dimitir al maig. Spicer cobria interinament les dues responsabilitats.

També va plegar ahir l’advocat de confiança de Trump, Mark Kasowitz, i el portaveu de l’equip legal que defensa el president en la investigació del Departament de Justícia sobre presumptes lligams de la campanya de Trump amb el Kremlin. Kasowitz coneix Trump de fa dècades, l’ha representat en els litigis amb les seves exdones i en el cas de frau pels cursos de l’extinta universitat Trump. La firma legal també va ajudar el magnat a renegociar el deute quan els seus casinos van fer fallida. Per això Trump el volia a l’equip legal per fer front a la investigació de la trama russa, que inquieta el mandatari perquè va agafant més volada. Els motius de la marxa de Kasowitz no s’han fet públics, però The New York Times indica que a Trump li agradava “l’estil directe i agressiu de Kasowitz, que no s’ajustava a aquesta delicada investigació criminal amb càrrega política”.

Amb Kasowitz també marxa el portaveu de l’equip legal, Mark Corallo. que discrepava en l’estratègia de desacreditar el fiscal especial de la investigació, Robert Mueller.

Els Estats Units vetaran els viatges a Corea del Nord

Washington vetarà els viatges dels nord-americans a Corea del Nord després de la mort d’Otto Warmbier, l’estudiant dels EUA que va anar com a turista a l’hermètic país asiàtic i va acabar en coma després de ser condemnat a 15 anys de treballs forçats per haver intentat quedar-se un cartell de propaganda de l’hotel on s’estava.

Així ho van assegurar les dues principals agències que organitzen viatges a Corea del Nord, Koryo Tours i Young Pioneer Tours, amb seus a Pequín i Xian respectivament. Segons les agències, la prohibició s’anunciarà el 27 de juliol i entrarà en vigor 30 dies després. Young Pioneer Tours, l’agència amb què va viatjar Warmbier, va avisar en un comunicat que, quan la prohibició entri en vigor, l’administració nord-americana invalidarà el passaport de qualsevol ciutadà dels EUA que vulgui visitar Corea del Nord. Warmbier va contractar els serveis de Young Pioneer Tours a finals del 2015 i va acabar amb una sentència de 15 anys de treballs forçats. Pyongyang el va alliberar el juny passat en estat de coma i va morir sis dies després. Tenia 22 anys. La seva mort va posar en qüestió l’opaca indústria dels viatges turístics a Corea del Nord. De fet, el país asiàtic continua oficialment en guerra amb els EUA i amb Corea del Sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia