Política

parlament

JxSí i la CUP ja tenen a punt la llei de la futura seguretat social catalana

Aproven el dictamen de la llei per crear l’agència de protecció social, que es votarà al setembre

El PP i C’s no han volgut participar en la seva elaboració

Enmig del soroll que acaparen les amenaces del govern espanyol sobre l’1-O, la compra d’urnes i els canvis en el reglament per tramitar les lleis del referèndum i de transitorietat, JxSí i la CUP van fer un pas cabdal per a l’anomenada tercera llei de desconnexió: es tracta de la posada a punt de la seguretat social catalana. Abans de començar el ple, els partits del govern i els anticapitalistes van aprovar el dictamen de la proposició de llei per crear l’agència de protecció social. Aquest ens és el que haurà de centralitzar i gestionar totes les prestacions socials en una futura república catalana.

L’agència està pensada perquè pugui concentrar de manera progressiva la gestió de totes les prestacions socials que ara ja depenen de la Generalitat (com ara la renda garantida de ciutadania i les ajudes als infants, a la pobresa energètica o a la dependència) i perquè “tingui capacitat de creixement” i en pugui assumir de noves, com ara les pensions.

“Com que volem que creixi en el futur, volem donar un control parlamentari a l’agència”, va explicar a aquest diari Chakir El Homrani, diputat de JxSí i ponent relator de la llei. És per això que és el Parlament l’encarregat d’escollir el president de l’organisme. La llei també assegura el paper que hi tindran els agents socials i econòmics (com ara els sindicats), que formaran part del seu futur consell de govern. JxSí i la CUP ja van presentar plegats aquesta proposició de llei i ara hi han introduït alguns retocs i algunes esmenes de la CUP, com el fet que es mantingui la paritat en el seu consell de govern o que els seus membres no tinguin cap relació privada amb l’àmbit que gestionaran.

Ni el PP ni C’s han participat en la ponència que ha elaborat la llei ni en la comissió. El PSC i CSQP, en canvi, sí que ho han fet i han presentat un “text alternatiu”. Un text que, a parer d’El Homrani, perseguia “un objectiu diferent” del de l’agència plantejada per JxSí i la CUP: “Desvirtuaven l’agència com a element centralitzador de les prestacions.”

Aquest dictamen és el penúltim pas abans de sotmetre la llei a votació. Ara l’oposició té tres dies per portar-la, si ho vol, al Consell de Garanties Estatutàries. Si no hi ha entrebancs, JxSí preveu aprovar la llei de manera definitiva en el ple de la primera setmana de setembre.

El ple que va començar ahir, l’últim d’abans de vacances i per això maratonià, es va obrir amb el relleu a la Mesa del Parlament: Lluís Guinó va ser nomenat vicepresident primer, en substitució de Lluís Corominas. Va ser triat amb 70 vots favorables, 59 vots en blanc i dos de nuls. L’exdiputat de JxSí Germà Gordó es va votar a si mateix per a aquest càrrec. Tot i així, després, com els seus excompanys de grup, es va alçar per aplaudir el nou membre de la Mesa.

Batussa pels Mossos

L’inici del ple va permetre veure en acció alguns dels nous consellers de la Generalitat. És el cas de Joaquim Forn, nou conseller d’Interior. El PP el va burxar pel paper que preveu que tinguin els Mossos en l’1-O. “Vol convertir una policia democràtica en una policia política. Els Mossos no són els guardians de la revolució independentista. Això no és l’Iran”, va arribar a dir la diputada popular Esperanza García. Forn li va respondre desplegant el full de serveis dels Mossos, amb els principals reptes de la legislatura i assegurant que continuarien la tasca engegada pel seu predecessor, Jordi Jané. No va entrar, per tant, a parlar de l’actuació de la policia catalana en el referèndum i, quan García li va insistir, li va contestar dient que el que “segur” que no farà la policia és “utilitzar recursos públics per atacar adversaris polítics” i altres accions de la guerra bruta d’Interior contra el sobiranisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona