Política

declaració a l'audiència

Rajoy repeteix, amb matisos: “Ho desconec”, “No em consta”, “No ho sé”

És interrogat com a testimoni per la trama Gürtel, la més important de la democràcia que implica un partit

“Mai he sabut res de l’existència d’una caixa B”

“Jo no tenia res a veure amb les qüestions econòmiques del partit, em dedicava a les polítiques”

S'ha permès qüestionar les preguntes dels advocats i amb un to que han qualificat com "impertinent". El jutge, però, ha pressionat, bàsicament, els lletrats

Aquesta ha estat una de les seves primeres afirmacions: “Mai he sabut res de l’existència d’una caixa B.” Enmig d’una gran expectació mediàtica, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha arribat a l’Audiencia Nacional, ben arrecerat dins de l’Audi 8 de vidres tintats. S’ha estalviat el “paseíllo”. Ha evitat els periodistes i la possible cridòria dels manifestants que hi havia al carrer. De bones a primeres, Rajoy declara, no sense ironies: “Jo no tenia res a veure amb les qüestions econòmiques del partit, em dedicava a les polítiques.” El magistrat, José Ramón Navarro, ha procurat donar brillo, ritme a la declaració, amb molts “Vinga, vinga, una altra pregunta!” Ha repartit algun toc d’atenció, també al testimoni. Ha estat quan l’advocat d’ADADE (Advocats Demòcrates per Europa), José Mariano Benítez li ha dit: “Vostè respon a la gallega.” I Rajoy ha contestat: “Responc a la gallega perquè no ho puc fer a la riojana.” Les referències de Rajoy a la capacitat de “comprensió” –llegeixi’s intel·ligència–, dels advocats han sovintejat: “Ho entendrà fàcilment”, “fins i tot vostè ho entendrà...” Hi ha hagut un moment que president de la sala ha quadrat el lletrat i el testimoni. Ha estat quan Benítez ha dit: “Creu que tot plegat és una trama contra el PP?”, i el magistrat a tallat el testimoni, que anava dient “puc contestar, puc contestar”. El jutge ho ha tallat de rel: “No i no. No vull que tot això se surti del marc legal i entri en el polític.” Dies abans de la declaració els periodistes feien càbales. Estaven segurs que en cap moment sortirien de la boca de Rajoy paraules com : “Ho desconec”, “No em consta”, “No ho sé”, “Que jo recordi...”, “No ho recordo”... Però el cas és que també ho ha fet en algun moment, com han fet d’altres companys seus de partit que s’han trobat en la mateixa tessitura.

Un fet històric: testifica un president en actiu

El president espanyol i líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, entra avui en l’excepcionalitat acudint en persona a l’Audiencia Nacional –ell va intentar sense èxit que fos per videoconferència adduint motius de seguretat– a declarar pel cas Gürtel com a testimoni, una condició que l’obliga a dir la veritat. Rajoy ha fet un recordatori davant del jutge: ell no tenia cap funció directiva el 2003 i que va ser precisament ell qui el 2004, en ser ungit successor de José María Aznar, va tallar amb el cap de la trama, Francisco Correa. És el primer president espanyol en actiu que ha de donar explicacions davant d’un tribunal. El cas Gürtel es va destapar el 2009 i és la trama de corrupció més important en democràcia vinculada a un partit polític. Fins al moment, ascendeix a 354 milions d’euros en contractes suposadament fraudulents. Estava liderada per l’empresari Francisco Correa, acusat de subornar càrrecs polítics del PP amb diners i regals a canvi d’aconseguir adjudicacions de contractes. El sumari del cas és el més voluminós de la història de l’alt tribunal i les vistes van començar a l’octubre (la d’avui és la número 101).

Havia “saludat” Correa alguna vegada

Com dèiem, Rajoy ha declarat que “desconeixia” l’existència d’una caixa B al PP i ha assegurat que mai s’ha ocupat de la comptabilitat del partit. Com a cap de campanya, al·lega que només tenia “responsabilitats polítiques” i que no coneixia “en absolut” la part econòmica. Rajoy també ha negat haver rebut sobresous en negre. “Com a diputats alguns tenien complements, però es declaraven a Hisenda”, ha manifestat. El president espanyol ha negat novament que rebés sobres amb diners en negre per part del partit, quan se li ha preguntat directament. Rajoy li ha fet notar a l’advocat que feia “un raonament poc brillant”, ja que la seva resposta era evident, si ja havia dit que no es rebien sobresous en negre.

Rajoy “mai” va tenir coneixement de l’existència de donants que dipositaven diners en efectiu al partit, i ha afirmat que és “absolutament fals” que ell rebés diners. També ha argumentat que tot i que era coneixedor de les obres de la seu del PP al carrer de Génova –que es van pagar en negre–, ell “desconeixia” la manera com es gestionava econòmicament aquesta rehabilitació.

“Algú” li va dir, “Alguns” ajuntaments feien...

Coneixia a Correa “d’algun acte públic”? El president espanyol també ha dit que no coneixia el líder de la trama, l’empresari Francisco Correa, i que, com a molt, l’havia “saludat en un acte públic”. Ha afegit que el PP va tallar les relacions amb la seva empresa l’any 2004, quan el tresorer del partit li va dir que alguns proveïdors “usaven el nom del PP a alguns ajuntaments de Madrid”. “Em va dir que no tenia proves però que no li agradava i vam decidir deixar de treballar amb el senyor Correa”, ha detallat.

Malgrat no declarar com a president espanyol –sinó com a exsecretari general del PP–, Rajoy ha gaudit de privilegis especials, com no haver de declarar en un graó inferior als jutges sinó que ho ha fet des d’un lateral a la mateixa alçada dels magistrats. La Moncloa ha incidit molt en aquest punt per evitar la imatge de Rajoy amb Bárcenas i la resta d’acusats al darrere. A diferència dels acusats, que poden mentir fent ús del seu dret de defensa, Rajoy està obligat a dir la veritat ja que compareix en qualitat de testimoni. Durant la declaració, ha respost primer a les preguntes de l’advocat de l’acusació popular ADADE (Advocats Demòcrates per Europa), José Mariano Benítez. Ha representat el gruix de la declaració.

Digui la veritat

Des de les files socialistes, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha subratllat avui que la declaració de Rajoy és d’”extrema gravetat” i li ha exigit que digui “tota la veritat” i “no torni a mentir”. “Els ciutadans es mereixen que el president digui tota la veritat i assumeixi tota la responsabilitat”, ha conclòs. Podem ha instat Rajoy a “no ser còmplice dels malfactors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona