Política

Brussel·les avisa que està a punt per penalitzar Polònia

La Comissió Europea alerta el govern polonès sobre l’aplicació de la polèmica reforma judicial i li dona un mes per canviar-la

Varsòvia “no acceptarà” cap “xantatge” de funcionaris de la UE

Brussel·les va endurir ahir el to contra Polònia assegurant que “està a punt per activar de manera immediata” el procediment que podria fer-li perdre el seu dret de vot dins de la UE, si aplica la controvertida reforma judicial.

Aquest és l’últim d’una sèrie d’avisos llançats per la Comissió Europea instant a la suspensió de la polèmica reforma, contestada arreu de Polònia mitjançant multitudinàries manifestacions al carrer.

Tot i reconèixer que el president polonès, Andrzej Duda, s’ha compromès a vetar dues de les tres lleis que amenacen la independència judicial, la Comissió tem que el govern ultranacionalista del partit Llei i Justícia (PiS) mantingui les mesures en una altra legislació. En el cas de la reforma del Tribunal Suprem, el vicepresident de la CE, Frans Timmermans, va demanar a les autoritats poloneses que no prenguin cap decisió “per revocar o forçar la jubilació” dels seus jutges tot alertant que, si Varsòvia ignora l’avís, Brussel·les posarà en marxa l’article 7 del Tractat de Lisboa, qualificat com “l’arma nuclear” dins del conjunt de mesures que la UE pot prendre contra algun dels estats membres. Al final d’un procés complex, l’aplicació d’aquest article pot desembocar en una suspensió dels drets de vot d’un país en el si del Consell de la Unió, la instància que aplega els 28 socis comunitaris. La Comissió, a més, va donar a Polònia el termini d’un mes per rectificar les reformes judicials i canviar les lleis per ajustar-les a l’estat de dret, un dels valors fonamentals de la UE. Mentrestant, el govern comunitari ja ha fet saber que engegarà un procediment d’infracció contra el país –una mesura que es pot traduir en sancions econòmiques– tan bon punt publiqui oficialment la nova llei sobre tribunals ordinaris, contra la qual el president Duda no ha presentat cap vet.

Des de Varsòvia, la reacció a les advertències no es va fer esperar. “No acceptarem cap xantatge de part dels funcionaris de la UE, i especialment un xantatge que no es fonamenta en fets”, va replicar ahir el portaveu del govern polonès, Rafal Bochenek.

Promeses electorals

Segons Brussel·les, aquesta reforma conté mesures discriminatòries, com ara l’establiment d’edats diferents per a la jubilació per a homes i dones. La Comissió denuncia també una altra mesura que atorga al ministre de Justícia el poder de prolongar el mandat dels jutges en edat de jubilar-se.

Des de la seva victòria per majoria absoluta en les eleccions del 2015, el PiS ha activat l’ambiciós programa de reformes que incorporava al seu programa electoral, moltes de les quals polèmiques i molt criticades per l’oposició i per Brussel·les, que considera que no s’ajusten als estàndards europeus.

LA DATA

2015
El partit
ultraconservador PiS arriba al poder a Polònia amb promeses de reformes rebutjades per la UE.

LA FRASE

La Comissió ha de tenir en compte que l’organització del sistema judicial correspon als estats
Konrad Szymanski
VICEMINISTRE D’EXTERIORS POLONÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona