Política

Setge al procés sobiranista

Doble denúncia contra l’actuació de la Guàrdia Civil

Govern i juristes presentaran denúncia pels interrogatoris no ordenats pel jutge i el secretari d’Hisenda demana aixecar el secret de sumari

Els agents citaven ahir dos càrrecs més del govern

Coincidint amb l’interrogatori, ahir, per part de la Guàrdia Civil de dos càrrecs més del govern català, l’associació de Juristes Drets s’afegia al govern català i anunciava que presentaria una denúncia contra el cos “per falsedat documental i usurpació de funcions” perquè els agents citen els interrogats en nom de les diligències del jutge d’instrucció 13 de Barcelona, mentre aquest ha negat haver-los ordenat. Per l’associació, això ha suposat la vulneració de drets dels cinc alts càrrecs del govern i de l’exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum que han estat interrogats aquesta setmana perquè van anar a declarar pensant que els citava el jutge. La denúncia de Drets es presentarà avui o dilluns al jutjat de guàrdia contra la unitat judicial de la Guàrdia Civil que porta el cas Vidal i s’afegirà a la que el govern preveu presentar avui contra el cos però també contra el jutge i, possiblement, contra el fiscal per indefensió i vulneració de drets dels afectats. A més, el secretari d’Hisenda del govern i un dels investigats, Lluís Salvadó, recorrerà el secret de sumari al mateix jutjat número 13 en considerar-lo vulnerat amb el “xou públic” d’aquesta setmana en què s’han filtrat als mitjans de comunicació continguts de la investigació judicial. Salvadó denuncia indefensió tenint en compte que fa quatre mesos que està investigat sense haver pogut accedir a la informació sobre la causa ni a les actuacions que es duen a terme i sense haver estat interrogat pel magistrat. El responsable d’Hisenda, de fet, és un dels tres únics investigats junt amb el jutge Santiago Vidal i el jurista Carles Viver Pi-Sunyer mentre que Joaquim Nin i Jaume Clotet –secretari general de Presidència i director general de Comunicació– a qui la Guàrdia Civil atribueix la condició d’investigats no ho són oficialment per decisió del jutge.

Ahir els tocava el torn al director general de Difusió, Ignasi Genovès, i a la directora de Comunicació del Departament d’Exteriors, Anna Molas, que a diferència de Nin i Clotet, van abandonar la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia en condició de testimonis tal com havien entrat a les dependències –cal recordar que els agents també van citar Nin i Clotet com a testimonis però, arran de l’interrogatori, van considerar que passaven a la condició d’investigats policials–.

La manca de garanties i la indefensió que govern i juristes de Drets atribueixen al secret de sumari i a l’actuació de la Guàrdia Civil els fonamenten també en la contradicció entre les línies de l’interrogatori policial i el motiu de la causa justificat pel mateix jutge. Aquesta setmana, per ordre de la fiscalia, la Guàrdia Civil ha interrogat tots els afectats per identificar els responsables i els costos de les webs del Pacte Nacional pel Referèndum i garanties.cat , així com de la campanya de difusió i el registre de catalans a l’exterior que el govern vol utilitzar per la consulta de l’1-O. En canvi, en un escrit oficial per denegar l’autoinculpació de la CUP en la causa, el jutge José Antonio Ramírez Sunyer nega que investigui “l’organització política ni la convocatòria d’un referèndum”. El jutge va obrir la causa contra Santiago Vidal al febrer per revelació de secrets i delicte informàtic i hi va incloure posteriorment la querella del partit minoritari Vox per sedició i rebel·lió contra el mateix Vidal, Salvadó i Viver i Pi-Sunyer.

Cal defensar-nos davant aquests usos contraris a les bones pràctiques democràtiques
Oriol Junqueras
vicepresident del govern
El secret de sumari és inconsistent amb el xou públic sobre la causa que es fa cada dia als mitjans
Lluís Salvadó
secretari d’hisenda i investigat
Denunciem la Guàrdia Civil perquè interroga en nom del jutge que ha negat haver-ho ordenat
Sergi Blàzquez
president de drets
Respectem tribunals, fiscalia i cossos de seguretat. Desconec qui ordena els interrogatoris
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
L’Estat posarà obstacles de manera constant i permanent. Nosaltres no pararem màquines
Marta Rovira
portaveu de junts pel sí
No tolerarem que vagin passant representants del nostre poble per la Guàrdia Civil
Quim Arrufat
port. del secretariat de la cup

Rajoy desconeix sota quines ordres actua el cos

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, afirmava ahir desconèixer “absolutament” qui ha ordenat els sis interrogatoris que aquesta setmana ha fet la Guàrdia Civil a alts càrrecs del govern i a qui va ser portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum. El cap de l’executiu espanyol mostra la seva confiança i respecte per l’actuació de tribunals, fiscalia i cossos de seguretat. També ahir, el vicepresident català, Oriol Junqueras, compareixia davant dels mitjans de comunicació al costat del seu número dos, el secretari d’Hisenda, per denunciar els “espectacles públics” que, segons ell, fa la Guàrdia Civil dels interrogatoris i les acusacions que realitza contra càrrecs del govern negant-los l’oportunitat de defensar-se perquè el sumari és secret. Salvadó es considera indefens tenint en compte que fa quatre mesos que està investigat per “sedició, rebel·lió, prevaricació o malversació” i l’únic que sap és que el secret de sumari es prorroga mes rere mes. Salvadó considera incompatible el secret de sumari amb la informació sobre el contingut de la investigació que surt publicada cada dia als diaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona