Política

Procés sobiranista

Puigdemont descarta la DUI

El president de la Generalitat respon a les preguntes dels ciutadans en un xat en directe a través de l’aplicació Zonetacts

Carles Puigdemont avança que, malgrat tot, li agradaria “una transició dialogada i negociada” a partir del dia 2 d’octubre

“Per a tothom que em demana per una DUI: no treballem amb aquest supòsit. Farem el referèndum i aquesta és la millor declaració que pot fer un país”. Amb aquesta contundència ha contestat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el xat en directe que ha efectuat a les 13 hores a la nova aplicació Zonetacts, creada pel banyolí Francesc Grau.

Durant més de quaranta minuts, tots els ciutadans que s’hi han connectat li han enviat molts missatges de suport i han preguntat al president tot tipus de dubtes sobre l’1-O, molts dels quals s’han quedat, en el moment, sense contestar per la velocitat amb la què anava el xat. “Una mica de paciència perquè escric en un teclat minimalista :- i no m’ajuda a anar ràpid. Disculpeu”, ha escrit Puigdemont a través del seu telèfon mòbil des de la delegació de la Generalitat a Girona.

El moderador de l’aplicació ha aclarit després que totes les preguntes que han quedat sense resposta en directe han estat recollides i es publicaran en un document en els propers dies.

Pel que fa a les urnes, Puigdemont ha assegurat que el dia 1 n’hi hauran: “El que ens preocupa és que s’omplin, i això ens pertoca a tots”. I ha explicat que el suport internacional “ens l’hem de guanyar”. “La millor manera de guanyar-lo és enviar un missatge clar” el dia 1 d’octubre, ha continuat. . De fet, ha reconegut que la clau és “la gent i el seu compromís”: “No és cosa ni d’una persona ni d’un partit”.

Davant els nombrosos dubtes sobre la seguretat jurídica, el president també ha volgut deixar clar que moltes de les preocupacions “estaran resoltes a la llei de transitoritetat”. “Som un país seriós i que genera confiança, com demostren totes les dades”, ha afegit més endavant.

A la pregunta de Maria Sánchez sobre les negociacions en cas de victòria del sí, el president ha indicat que es proposaran des de l’actual govern, i ha avançat que, malgrat tot, li agradaria “una transició dialogada i negociada”.

Respecte diverses qüestions sobre els drets lingüístics ha dit: “Han de quedar perfectament garantits, i el dret d’opció lingüística serà com ara: català i castellà són les llengües oficials”.

En clau econòmica, ha defensat que els beneficis són “clars” i ha afegit que només de disposar dels 16.000 milions d’euros que cada any no tornen a Catalunya permet “imaginar com serien els pressupostos de salut, educació cultura, obres ...”. Josep Lluís Marcos ha preguntat per l’impost de successions i el president ha avançat que és partidari “de no castigar les classes mitjanes amb asfíxia fiscal”, tot i que cal millorar. “És evident que hi ha un greuge a resoldre, quan recaptem tots els nostres impostos podrem tenir un sistema fiscal just”, ha apuntat.

Entre floretes -“Presi guapot!, li han escrit- i queixes per no rebre resposta immediata, Puigdemont ha considerat que la democràcia espanyola “és millorable”. “La separació de poders no és evident, hi ha guerra bruta des de l’aparell de l’estat”.

El xat amb el cap de l’executiu s’ha tancat amb un missatge encoratjador: “Sóc italià mig català, però segueixo tots el dies el procés. Llàstima que no podré votar. Gràcies a tothom i endavant sense por!”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona