Política

Pyongyang amenaça d’atacar bases dels EUA a Guam

Corea del Nord respon als advertiments de “fúria i foc” llançats per Trump davant l’augment de proves atòmiques del règim de Kim Jong-un

El cap de la Casa Blanca es vanta de l’arsenal nuclear

Es dispara l’escalada de tensió entre Washington i Pyongyang amb un intercanvi d’amenaces i advertiments arran de les proves atòmiques del règim nord-coreà. Tot i estar de vacances en un dels seus resorts a Nova Jersey, el president Donald Trump es despenjava a última hora de dijous amenaçant de desplegar “foc i fúria” contra Corea del Nord si no deixa de pressionar els EUA. Com a rèplica, el règim de Kim Jong-un només va trigar unes hores a dir que atacarà les bases nord-americanes a l’illa de Guam, al Pacífic Occidental). Per si no n’hi hagués prou, ahir a la tarda, Trump va recordar que l’arsenal atòmic dels EUA “és més fort que mai”.

La reacció nord-coreana no feia referència al primer missatge de Trump però denunciava un nou enviament de bombarders estratègics B-1B des de Guam cap a la península coreana. “Els pirates aeris de Guam han tornar a aparèixer al cel de Corea del Sud per fer una maniobra eixelebrada que simula una guerra real”, va criticar un portaveu nord-coreà, que acusava Washington d’estar “mobilitzant actius nuclears estratègics des del Pacífic Occidental i Califòrnia”. No és casualitat que, en la intervenció d’ahir a la tarda, Trump posés l’accent en el fet que la seva primera ordre presidencial va ser renovar i modernitzar l’arsenal nuclear dels EUA. El mandatari també va piular a Twitter: “Amb sort, mai haurem d’usar-ho, però no arribarà el dia en què no siguem la nació més poderosa del món.”

Corea del Nord ha llançat en les últimes setmanes dos míssils intercontinentals amb capacitat per arribar a sòl nord-americà. Com a resposta, el Consell de Seguretat de Nacions Unides va aprovar noves sancions contra Corea del Nord. Però Pyongyang reacciona sempre a les sancions amb més proves nuclears i amb comunicats com el d’ahir, que detallava que “està analitzant un pla operatiu de foc a Guam amb míssils de mitjà i llarg abast Hwasong-12, per contenir les principals bases estratègiques dels EUA a l’illa”.

Guam és un enclavament estratègic per als EUA, amb una base naval que acull l’esquadró 15 de submarins i dona suport a la Setena Flota (estacionada al Japó), i la base aèria Anderson és un dels pocs centres operatius d’avantguarda que tenen els bombarders dels EUA fora del seu territori.

L’únic que va intentar rebaixar la tensió va ser el secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, dient que els nord-americans “poden dormir tranquils” i traient importància a la guerra de retrets entre Washington i Pyongyang en unes declaracions fetes a l’avió que el duia de Tailàndia a Guam.

Corea del Nord va anunciar ahir l’alliberament “per raons humanitàries” del missioner canadenc Lim Hyeon-soo, empresonat des del 2015 i condemnat a treballs forçats de per vida per actes hostils contra el país asiàtic.

LA FRASE

Els nord-americans poden dormir tranquils
Rex Tillerson
secretari d’estat nord-americà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona