Política

Puigdemont farà una visita a Dinamarca a un mes de l’1-O

El Parlament danès va ser un dels primers a tractar del dret a decidir dels catalans i instar l’Estat al diàleg

Quan falti tan sols un mes per al referèndum de l’1 d’octubre, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, farà una visita oficial de dos dies a Dinamarca. Segons va revelar ahir l’ACN, hi anirà els dies 30 i 31 d’agost. Aquesta informació coincideix en el temps amb la publicació d’un reportatge sobre el procés, aquesta setmana, en el diari de pagament més important de Dinamarca, Politiken. Aquesta capçalera dedicava un perfil a Puigdemont i resumia la voluntat catalana de fer un referèndum argumentant que permetria “posar fi a 800 anys d’amargura i lluita per la independència del gran veí espanyol”. A més, indicava que el president espanyol, Mariano Rajoy, “espera solucionar el problema català amb l’ajuda de la Constitució i els jutges” i amb la intenció de “provocar pànic”.

No s’ha d’oblidar que el Parlament danès va ser un dels primers a tractar de la qüestió catalana: el maig del 2015 va aprovar una moció en què es reconeixia el dret a decidir dels catalans i en què s’advocava per l’obertura d’un diàleg democràtic entre Catalunya i el govern espanyol al voltant del procés independentista. Es dona el cas que Dinamarca va ser un dels primers països a reconèixer la nova Lituània independent, el 1991. La simpatia pel país danès es podria dir que és mútua, tenint en compte que en més d’una ocasió l’expresident de la Generalitat Artur Mas ha dit que imaginava la Catalunya del futur com la “Dinamarca del Mediterrani”.

D’altra banda, ahir el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va enviar a Puigdemont una carta en què li sol·licita una reunió abans del 16 d’agost. Segons Europa Press, en aquesta carta Albiol li justifica la reunió per poder abordar “les greus conseqüències que podria tenir per a Catalunya la imminent tramitació de la llei per convocar un referèndum il·legal”. Així mateix, el líder popular es referia al context polític català actual com a “inèdit en la història de la democràcia”.

LA DATA

19.05.2015
El Parlament danès aprova una resolució en què demana “diàleg” de l’Estat amb Catalunya sobre el procés.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.