Política

Entre el centenar de ferits n’hi ha 15 de greus i molts turistes

Després d’una primera atenció al carrer, les ambulàncies del SEM van repartir les víctimes entre una quinzena de centres sanitaris

L’Hospital del Mar va ser el que va rebre més ferits, 16 en total

A banda dels tretze morts, l’atemptat terrorista d’ahir a la Rambla de Barcelona va deixar un balanç de més d’un centenar de ferits, dels quals 80 van ser traslladats directament per ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) als centres sanitaris. Entre ells, n’hi ha 15 de greus, 23 de menys greus i 42 de lleus. La resta serien persones que haurien anat pel seu propi peu a l’hospital, segons va explicar en la seva última compareixença el conseller d’Interior, Joaquim Forn. Segons Protecció Civil, que va centralitzar tota la informació, els ferits van ser traslladats a una quinzena d’hospitals i centres sanitaris del país. El que més ferits va atendre va ser l’Hospital del Mar, on les ambulàncies del SEM van traslladar 16 malalts de diversa consideració. La resta de ferits es van distribuir entre l’Hospital de Sant Pau (8), el Clínic (8), Sant Joan de Déu (2), l’Hospital de Bellvitge (3), el Sagrat Cor (7), el Centre d’Urgències i Atenció Primària CUAP Manso (2), la clínica Plató (7), l’hospital de la Vall d’Hebron (6), el CUAP Perecamps (1), l’hospital Moisés Broggi (4), l’hospital Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet (3), el CUAP Sant Martí (4), l’Hospital de Can Ruti de Badalona (2) i l’hospital Dos de Maig (7).

Així com el Departament d’Interior i l’Ajuntament de Barcelona van habilitar un centre d’atenció als familiars de les víctimes mortals a la seu del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona al carrer Llacuna, els afectats i els seus familiars més propers van ser atesos a l’hotel Palace, a la Gran Via.

Entre els ferits hi ha molts turistes. Així ho va confirmar també a última hora Protecció Civil, que des del primer moment es va posar en contacte amb el cos consular acreditat a Barcelona per anar-los informant dels fets. A l’hora de tancar aquesta edició ja se sabia la nacionalitat de la majoria dels ferits, entre els quals n’hi havia algun de nacionalitat espanyola, però també de França, Alemanya, Algèria, Bèlgica, Austràlia, el Perú, la Xina, la Gran Bretanya, Veneçuela, Hongria i Cuba. Pel que fa a la identitat dels morts, no se’n va oferir informació, tot i que també va transcendir que un d’ells va morir minuts després d’ingressar a l’hospital i que era de nacionalitat espanyola.

La primera atenció als ferits de l’atemptat es va fer al carrer, fins on van arribar les ambulàncies del SEM. Després, d’acord amb el pla d’emergències, es van començar a distribuir els ferits entre els diversos centres sanitaris en funció de la seva disponibilitat. Els quatre hospitals de referència –Hospital del Mar, Sant Pau, Clínic i Vall d’Hebron– van anar rebent ambulàncies durant tota la tarda.

LES XIFRES

100
ferits
és el balanç global de l’atemptat terrorista d’ahir a la tarda a la Rambla de Barcelona.
15
ferits greus
va causar segons el balanç ofert ahir per Protecció Civil, que va activar el pla d’emergències mèdiques.
15
centres sanitaris
van acollir ferits de l’atemptat terrorista. L’Hospital del Mar va ser el que en va rebre més.

Ferits i familiars atesos a l’hotel Palace

La Creu Roja va activar també el seu equip de Resposta Immediata en Emergències (ERIE). Immediatament després de l’atemptat, va desplaçar més d’una desena d’efectius dotats d’una ambulància i tres vehicles de suport. A última hora de la nit, efectius de la Creu Roja oferien atenció sociosanitària i psicosocial i dos vehicles de suport a l’hotel Palace de la Gran Via de Barcelona, on van ser allotjades persones afectades pels fets o del seu entorn més proper.

Les mostres de suport i solidaritat es van repetir durant tota la tarda. No només va haver-hi una allau de persones que es van adreçar als hospitals a donar sang, sinó també va haver-hi trucades constants al centre d’emergències de Protecció Civil, que va posar a disposició de la gent un número de telèfon.

El Col·legi de Metges també va expressar el seu condol i solidaritat amb les famílies i la seva consternació per l’atemptat.

Tota la informació va ser centralitzada des de Protecció Civil, que va ser la que va recollir les dades facilitades des del SEM i el Departament de Salut. El conseller de Salut va fer un comentari a través del Twitter a mitja tarda indicant que “tots els dispositius del SEM i els centres de la xarxa sanitària estaven bolcats en les víctimes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CUP vol ampliar el parc de pisos públics per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona