Política

Ganivetades mortals a Finlàndia

Dos morts i sis ferits en un apunyalament múltiple a la ciutat de Turku

La policia deté l’agressor i busca possibles còmplices

El govern analitza si es tracta d’un atemptat de caràcter terrorista

L’endemà de la massacre de Barcelona, un altre atac terrorista tenia lloc ahir a Turku (Finlàndia), a més de 3.000 km de distància. Dues persones van morir i sis més van resultar ferides després d’haver estat apunyalades amb ganivet al centre d’aquesta ciutat del sud-oest de Finlàndia, segons va anunciar la policia local, que va detenir l’autor material de les agressions i buscava possibles còmplices.

El diari Helsingin Sanomat va informar que alguns dels ferits traslladats a l’hospital estaven en estat crític.

A l’hora de tancar aquesta edició, es desconeixia encara el mòbil de la persona detinguda, reduïda amb bala a les cames. La ministra de l’Interior, Paula Risikko, va admetre que s’estudia encara si els atacs tenien una motivació terrorista. La policia tampoc va revelar la identitat del sospitós, tot i que sembla que és d’origen estranger. “De moment, només hi ha un sospitós i estem investigant si hi ha més gent implicada... però sembla més aviat que no”, va declarar en roda de premsa Markus Laine, de l’Oficina Nacional d’Investigació. “En aquest punt [de la investigació], no tractem el cas com a atac terrorista, però la possibilitat no està descartada”, hi va afegir.

Immediatament després dels incidents, la policia va fer una crida per Twitter instant la gent a “marxar i evitar el centre de Turku”, mentre reforçava la seguretat arreu del país.

Els fets van tenir lloc a la plaça del Mercat, en ple cor d’aquesta ciutat portuària cap a les dues de la tarda (hora catalana), en un barri molt freqüentat. I de seguida van arribar els testimonis i les descripcions d’escenes de crits i de pànic. “He vist una senyora gran coberta de sang per tot el cos”, va explicar Wali Hashi. “He intentat ajudar-la, posant-la de costat.” “Una noia cridava molt fort cap a un racó de la plaça. Hi hem vist un home amb un ganivet a la mà agitant-lo en l’aire; de seguida vam entendre que havia apunyalat algú”, va declarar a la televisió pública finlandesa (YLE) Laura Laine.

Alerta reforçada

Terttu Lehtinen va explicar: “Un home caminava en direcció a la parada de gelats on treballo i va apunyalar una dona tres vegades.” “Va començar a córrer i va passar davant meu amb un ganivet a la mà”, va dir a l’agència Reuters. La mateixa testimoni va assegurar que alguns homes van perseguir l’agressor. Una altra dona, anomenada Reetta, que era a la plaça en el moment dels fets, va explicar que en fugir després dels apunyalaments, el seu company va veure una víctima que havia estat apunyalada “diversos cops al coll”.

Segons els mitjans locals, el centre de la ciutat es va tancar a la tarda i les botigues es van buidar. “El govern segueix de prop la situació a Turku i el dispositiu policial en curs”, va piular el primer ministre, Juha Sipilä.

Segons la cadena de televisió MTV3, la policia va reforçar la seguretat a l’aeroport de la capital, Hèlsinki, uns140 km a l’est de Turku, i a les estacions del país, vigilant les sortides de trens i autobusos. També a Twitter, la policia estatal va anunciar que estava en estat d’alerta i que havia incrementat el nombre de patrulles. Finlàndia és, tradicionalment, un país pacífic, però el serveis d’intel·ligència van elevar el nivell d’amenaça terrorista el juny passat al·legant que s’havien assabentat de plans per atacar el país. El perill, considerat fins ara com a “feble”, ha passat a “reforçat”, el segon nivell més baix d’una escala de quatre.

Amb tot, hi ha alguns precedents d’atacs. El 2012, a Turku, l’aleshores primer ministre va ser assaltat per un home que duia un ganivet. Però com que no va manifestar un comportament agressiu i tenia una evident pertorbació psicològica, no va ser processat. A finals de l’any passat, una regidora municipal i dues periodistes van ser mortes a trets en una ciutat pròxima a la frontera amb Rússia, un drama que il·lustra el problema de les armes de foc al país, àmpliament esteses. En aquella ocasió les forces de l’ordre van detenir un home, assenyalat per diversos testimonis com el presumpte assassí. La preocupació de les autoritats també va augmentar a l’abril, quan, a la veïna Suècia, un ciutadà uzbek va envestir uns vianants al centre d’Estocolm amb un camió.

Mor per arma blanca a l’oest d’Alemanya

Una persona va morir ahir a Wuppertal, a l’oest d’Alemanya, en ser apunyalada per un home que tot seguit va fugir. Segons la policia, el succés va tenir lloc arran d’una baralla entre diverses persones prop de l’ estació central de tren de la localitat, i hi hauria una altra persona ferida. La policia va explicar també que, de moment, no hi ha indicis que es tracti d’un acte terrorista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona