Política

L’ex-fiscal general de Veneçuela fuig a Colòmbia

Les autoritats colombianes confirmen que Luisa Ortega i el seu marit són a Bogotà

Van fugir amb llanxa per Aruba

L’ex-fiscal general de Veneçuela Luisa Ortega, destituïda del càrrec per l’Assembla Nacional Constituent (ANC) el 5 d’agost passat, es troba des de divendres a Colòmbia. La destituïda fiscal veneçolana va arribar divendres a la tarda a Bogotà procedent d’Aruba, una illa del Carib situada 10 quilòmetres al nord de la península de Paraguaná, segons van informar les autoritats migratòries colombianes.

Ortega va sortir de Veneçuela divendres a la matinada a bord d’una llanxa ràpida des de la península de Paraguaná, al nord de l’estat veneçolà de Falcón, cap a Aruba, des d’on es va traslladar en avió fins a Colòmbia, acompanyada del seu marit, el diputat Germán Ferrer, i dues persones més –la cap de despatx de l’exfiscal, Gioconda del Carmen González Sánchez, i el fiscal anticorrupció, Arturo Vilar Esteves–. El comunicat del departament de Migració de Colòmbia afegeix que tots ells van fer el seu corresponent tràmit migratori davant les autoritats colombianes, sense precisar més detalls.

Hores abans d’abandonar Veneçuela, Luisa Ortega va intervenir via telefònica en l’acte de clausura de la Cimera de Procuradors i Fiscals d’Amèrica Llatina, que se celebrava a la ciutat mexicana de Puebla. Durant la seva intervenció, va atribuir la “persecució sistemàtica” del govern de Nicolás Maduro sobre ella i sobre personal del ministeri públic al procés per suborns de la firma brasilera Odebrecht.

“És el major cas de corrupció a la regió i això els té molt preocupats i angoixats perquè saben que tenim la informació i el detall de totes les operacions i personatges que es van enriquir”, va afirmar l’exfiscal, que va advertir que la investigació “involucra Maduro i el seu entorn”. Ortega va ser destituïda com a fiscal general el 5 d’agost passat per l’Assemblea Nacional Constituent veneçolana, que va acusar-la d’haver comès “actes immorals”.

Ortega, que en el passat va estar vinculada al chavisme, es va distanciar de Maduro en els darrers mesos després d’haver denunciat la ruptura de l’ordre constitucional en el país arran de la decisió del Tribunal Suprem veneçolà de buidar de competències el Parlament. La decisió judicial, tot i ser revocada uns dies després, va desembocar en una onada de protestes arreu del país.

Suport al Parlament després de la seva “dissolució”

Representants diplomàtics de dotze països van anar ahir a la seu del Parlament veneçolà, de majoria opositora, per manifestar-hi el seu suport després que l’oficialista Assemblea Nacional Constituent (ANC) s’hagués atribuït les seves competències per legislar. Fins a la seu parlamentària, situada a Caracas, es van desplaçar representants de les ambaixades de l’Estat espanyol, Holanda, Xile, Itàlia, Alemanya, Àustria, l’Argentina, Polònia, Mèxic, França, el Regne Unit i Portugal. Divendres, l’Assemblea Constituent –integrada només per oficialistes– va decidir per unanimitat assumir les competències del Parlament, que va interpretar aquesta decisió com una “dissolució”, fet que va rebutjar. L’Assemblea Nacional Constituent va decidir assumir les funcions legislatives de la cambra després que els responsables d’aquest organisme no s’haguessin presentat a la reunió a la qual havien estat convocats per la Constituent, òrgan que els opositors consideren un frau en considerar-lo una eina del govern del president Nicolás Maduro per consolidar el seu règim en el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia