Política

Cop islamista a Barcelona

Forn rebat la desarticulació

El ministre de l’Interior dona per “desarticulada” la cèl·lula gihadista en la seva primera compareixença, i el conseller ho nega

L’Estat manté l’alerta 4 però reforçada en llocs clau

Després del desplaçament a Barcelona per seguir in situ la reacció a l’atemptat terrorista de les Rambles juntament amb Mariano Rajoy, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va reunir ahir a Madrid la mesa d’avaluació de l’amenaça –amb representants dels Mossos asseguts a la taula del ministeri al costat de la Policía Nacional, la Guàrdia Civil, el CNI i l’Ertzaintza– per aprovar que l’actual nivell d’alerta 4 –en una escala de 5– es mantingui però, al mateix temps, reforçat en zones turístiques, indrets estratègics i actes amb aglomeracions. En la seva primera compareixença sobre l’atac a Barcelona i Cambrils que està sent investigat pels Mossos, però, el ministre va cloure la intervenció donant per “totalment desarticulada” la cèl·lula gihadista, extrem que aviat van rebatre a Barcelona tant el conseller d’Interior, Joaquim Forn, com el portaveu de la policia catalana, Albert Oliva.

La reunió de la mesa d’avaluació de l’amenaça terrorista havia de servir per dirimir si el nivell 4 d’alerta, vigent des del 26 de juny del 2015 i adoptat arran dels atemptats de França i Tunísia, és l’idoni després d’un atac que ha provocat tretze morts al centre de Barcelona i una a Cambrils. Amb la decisió ferma de reforçar l’actual nivell 4 en enclavaments estratègics sota el braç, Zoido acudia a La Moncloa per informar-ne Rajoy. Més tard i ja davant la premsa, però, Zoido va sorprendre primer amb una prolongada exposició de divuit minuts en què no va fer pública la decisió fins al darrer minut i en què es va reservar per a l’última de les úniques tres preguntes que va admetre una resposta rodona: “La conclusió que teníem a la mesa, i tots hi coincidien, era que pràcticament podem dir que la cèl·lula ha quedat totalment desarticulada a Barcelona després de veure les persones que han mort, les detingudes i les identificacions.” “La cèl·lula està desarticulada”, va reblar Zoido en una síntesi final de la seva teoria quan el servei de premsa de La Moncloa ja no autoritzava més preguntes i ja no se li podia exigir en què basava la rotunda afirmació si a priori hi ha un fugitiu –Younes Abouyaaqoub– que pot ser el conductor de la furgoneta i l’autor de l’atropellament massiu.

“No vull contradir-lo...”

La solemnitat amb què Zoido donava carpetada al gros de l’operatiu va ser aviat rebatuda per Forn. “No vull contradir el ministre Zoido, de cap manera, però aquesta és una investigació que s’està duent a terme des dels Mossos i hi ha diverses línies d’investigació, així com actuacions que no es donen per acabades”, va corregir el conseller d’Interior en una compareixença després de signar el llibre de condolences de l’Ajuntament de Barcelona. D’acord amb el criteri de Forn, no es pot donar per desarticulada la cèl·lula autora de l’atemptat “fins a detallar el parador de totes les persones que en formen part” i la xifra de persones que es busquen són tres: el jove Abouyaaqoub –ja en crida i cerca–, un germà seu menor, i l’imam de Ripoll.

La versió de Zoido va ser desmentida també pel portaveu dels Mossos, que, com en el cas de Forn, va introduir el desmentiment amb una fórmula de cortesia. “No desmentim ni confirmem el ministre”, va indicar Albert Oliva. Dit això i en nom del cos, però, Oliva va desacreditar la versió del Ministeri advertint que la informació sobre la investigació la facilita la policia catalana perquè “lidera” les indagacions per encàrrec de l’Audiencia Nacional. “De la mateixa manera que quan es va produir l’atemptat van ser els Mossos d’Esquadra els que van donar la primera informació i som els que estem donant la informació, serem nosaltres els que conclourem el resultat final de la investigació quan considerem que la cèl·lula estigui totalment desarticulada”, va reblar el portaveu de la policia integral de Catalunya. El xoc de visions es va mantenir viu a la tarda, en què fonts del Ministeri de l’Interior insistien que la cèl·lula “com a grup organitzat ja no existeix”.

Frontera amb França

La determinació estatal de mantenir el nivell 4 d’alerta (risc alt) però amb una vigilància reforçada en infraestructures estratègiques (ports, aeroports, centrals energètiques...) i en actes que apleguin multituds significa que no es preveu un “atemptat imminent”, que seria el supòsit d’un salt inèdit al nivell 5, el màxim, i que implica el desplegament de l’exèrcit als carrers per patrullar-hi com un cos més. “No es donen les condicions per activar el nivell 5”, va dir Zoido esgrimint la unanimitat dels experts. En una instrucció difosa ahir entre comandaments policials, Interior ordena “intensificar els controls policials a la frontera hispanofrancesa” i crear “dispositius específics i reforçats” en qualsevol “aglomeració”.

Avís de col·locar pilons

Respecte a l’eventualitat de col·locar pilons de ciment per impedir l’accés a vies i calçades d’especial aglomeració, Zoido –va parlar de “col·laboració lleial i magnífica” amb els Mossos– va descarregar la decisió en l’Ajuntament de Barcelona. “Hi ha alguna recomanació de la Policía Nacional perquè fossin els ajuntaments els que decidissin si es podien col·locar pilons per minimitzar el risc en cada cas”, va dir.

Al final de la fins ara única compareixença sobre els atemptats, Zoido va negar que ell i Rajoy s’hagin sentit apartats en l’estada a Catalunya en una crisi terrorista que piloten els Mossos. “En absolut”, va negar en una conversa informal. El ministre reté ara l’anàlisi del nivell antiterrorista (NAA), una escala que es va introduir a l’Estat en el pla de prevenció del març del 2005 com a resposta als atemptats de l’11-M del 2004 a l’estació madrilenya d’Atocha, l’atac més mortífer en territori europeu (193 morts).

LES FRASES

Podem dir que la cèl·lula ha quedat del tot desarticulada a Barcelona després de veure les persones mortes, les detingudes i les identificacions
No es donen les condicions per activar el nivell 5 d’alerta, que és per al cas d’un atemptat imminent
Juan Ignacio Zoido
ministre de l’interior
No es pot donar per desarticulada la cèl·lula autora de l’atemptat fins a saber el parador de tots
Joaquim Forn
conseller de l’interior
De la mateixa manera que donaven la primera informació, els Mossos diran quan està desarticulada
Albert Oliva
portaveu dels mossos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona