Política

resposta al terrorisme

Ple extraordinari de rebuig al terrorisme a la cambra

Els grups debaten avui el format de la sessió de divendres, que preveu una declaració i un minut de silenci

El Parlament guardona els Mossos, i C’s vol incloure-hi la Guàrdia Civil i la Policía Nacional

El primer ple del curs polític tindrà caràcter extraordinari i serà una altra mostra de rebuig al terrorisme protagonitzat aquest cop per tots els grups parlamentaris i els 135 diputats “representants del poble”.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va proposar ahir als membres de la mesa la celebració aquest divendres d’un ple extraordinari amb un únic punt en l’ordre del dia; la lectura d’una declaració institucional i la convocatòria d’un minut de silenci a l’hemicicle. La proposta va ser ben acollida per tots els grups i avui la junta de portaveus és la que ha d’acabar de donar el vistiplau al ple i consensuar el text i el format del que serà el primer ple del nou període de sessions.

Més polèmica, en canvi, va generar la proposta de la mesa, reunida ahir al llarg de tres hores, de concedir la medalla d’or al cos dels Mossos d’Esquadra, als serveis d’emergència, a la Guàrdia Urbana i a la policia local de Cambrils. El lliurament de la medalla es farà efectiu el dia 10 de setembre, tal com va avançar ahir la presidenta de la cambra.

Amb aquest guardó es vol reconèixer “la dedicació, l’esforç i la valentia” dels membres d’aquests serveis públics davant “d’uns fets traumàtics d’una violència extrema”, va explicar Forcadell. L’acord de la mesa també afegeix que amb la concessió d’aquest guardó es vol fer extensiu el reconeixement a la resta de cossos de seguretat que han participat en resposta a l’atemptat terrorista.

Tanmateix, tot i que l’acord es va prendre de manera unànime per tots els membres de la mesa (Junts pel Sí, Ciutadans i el PSC), el partit taronja, socialistes i populars van expressar el seu malestar perquè la concessió de la medalla no inclou la Guàrdia Civil i la Policía Nacional. Segons la presidenta de C’s, Inés Arrimadas, els cossos de seguretat de l’Estat espanyol “van treballar al costat” de la policia autonòmica per donar resposta a l’atemptat de les Rambles.

Per resoldre el que consideren un greuge, Ciutadans, que està plenament d’acord amb la concessió de la medalla als Mossos, per la qual cosa no ha retirat el seu suport a un acord que requereix de la unanimitat de tots els membres de la mesa, portarà la petició al Congrés dels Diputats perquè sigui aquesta cambra la que “premiï totes les forces de seguretat, inclosos també els Mossos”, va afegir-hi Arrimadas.

LA FRASE

És un fet simbòlic, el ple ens representa a tots i compartim el sentiment de tot el poble
Carme Forcadell
presidenta del parlament

Els Mossos agraeixen el guardó

Els Mossos d’Esquadra van agrair ahir a la tarda que el Parlament els hagi concedit la medalla d’or d’aquesta institució. Per mitjà del seu compte a Twitter, que tan ben valorat ha estat com a canal de comunicació amb la ciutadania durant el dia de l’atemptat i els posteriors, els Mossos assenyalen el “gran honor” que suposa rebre aquest “reconeixement excepcional”. En un altre missatge, els responsables de comunicació del cos de seguretat han volgut destacar la col·laboració ciutadana i la feina dels seus companys. “Sense vosaltres i una grandíssima actuació policial no hauríem pogut explicar-ho tan bé com diuen”, van piular. Els Mossos van haver de gestionar fins a 329 trucades i 511 correus de ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona