Política

Alarma de l’ONU sobre la deriva racista als EUA

Insta Trump a condemnar els fets de Charlottesville

Un excap de seguretat dubta de la salut mental del president

Ho va tornar a fer. Deu dies després dels violents enfrontaments de caire racista a Charlottesville (Virgínia), Donald Trump es va tornar a defensar de les crítiques pels seus polèmics comentaris sobre aquells incidents sense fer cap concessió, cap matís, sense cap mostra de penediment.

En aquella ciutat, un neonazi va envestir mortalment amb el seu vehicle una dona que participava en una manifestació antifeixista contra una marxa d’ultradretans que, al seu torn, protestaven contra la decisió de l’alcalde de retirar una estàtua de la Confederació.

“El que va passar a Charlottesville colpeja el cor dels EUA”, va dir Trump en un míting ahir a la matinada (hora catalana) a Phoenix (Arizona). El president va treure’s de la butxaca uns apunts en què hi havia anotades les primeres declaracions que va fer i amb els quals va intentar convèncer el públic que havia condemnat la violència des de bon principi. Trump va acusar els mitjans d’ignorar aquestes condemnes i de seleccionar les seves paraules per fer-lo quedar malament. No va repetir, però, les seves declaracions més polèmiques en què acusava de la mateixa manera “els dos bàndols” –antifeixistes i neonazis– de la violència que va posar fi a la vida de l’advocada Heather Heyer.

“Discurs pertorbador”

Però mentre Trump es defensava, l’ONU, a través del Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, feia una crida als EUA i als seus governants –sense citar directament el president– a condemnar de manera “inequívoca i incondicional” els discursos i els crims racistes, advertint que, si no ho fan, estan alimentant més incidents violents. “Estem alarmats per les manifestacions racistes, amb eslògans obertament racistes, cants i salutacions de nacionalistes blancs, neonazis i del Ku Klux Klan promovent la supremacia blanca i incitant a l’odi i a la discriminació racials”, va denunciar Anastasia Crickley, presidenta del comitè.

Per la seva banda, l’exdirector d’Intel·ligència Nacional dels EUA James Clapper es va referir ahir al discurs pronunciat per Trump a Phoenix qualificant-lo de “francament aterrador i pertorbador”, i va posar en dubte, un cop més, la capacitat del magnat per dirigir la Casa Blanca. “He treballat per a tots els presidents des de Kennedy fins a Obama. Dubto que hagi vist o sentit res que, venint d’un president, sigui més inquietant”, va dir Clapper. A Arizona, el president, que va parlar gairebé una hora i mitja, va llançar amenaces per si no aconsegueix fer avançar la seva agenda política. Va dir, per exemple, que si no obté fons per construir el mur amb Mèxic en el pressupost del pròxim any fiscal, que ha de negociar el Congrés el mes vinent, està disposat a un tancament parcial del govern. Sobre Corea del Nord, va assegurar que la seva retòrica de duresa comença a donar fruits.

Ahir, a Reno (Nevada), va abaixar el to en un míting en què va demanar als nord-americans una “nova unitat”. “Som un poble, amb una llar i una gran bandera”, va dir.

Destitueixen el cap de la 7a Flota amb base al Japó

L’armada dels EUA va informar ahir en un comunicat de la destitució de l’almirall Joseph P. Aucoin, comandant de l’estratègica Setena Flota amb base al Japó, a la qual pertany el destructor que aquesta setmana va tenir un accident prop de Singapur, deixant un balanç de deu mariners desapareguts. El relleu d’Aucoin es deu a “la pèrdua de confiança en la seva capacitat per comandar”, després de la col·lisió, la quarta de vaixells dels EUA a la zona i la segona amb resultat mortal en dos mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona