Política

corea del sud

Condemnen a cinc anys de presó l’hereu de Samsung per corrupció

L’hereu de Samsung, Lee Jae-yong, va ser condemnat ahir a cinc anys de presó per corrupció en el cas Rasputina, que ha fet trontollar els fonaments de la política sud-coreana i deixa sense líder el major conglomerat empresarial del país. La justícia sud-coreana va considerar culpable Lee, de 49 anys, de subornar l’expresidenta Park Geun-hye amb l’objectiu d’obtenir favors del govern del país en la seva consolidació com a líder del grup.

La decisió emesa pel Tribunal del Districte Central de Seül suposa un daltabaix i centra el focus en com el major chaebol (grans conglomerats sud-coreans controlats per clans familiars) afrontarà la falta de lideratge en un grup en el qual l’empresonament provisional de Lee a mitjan febrer ja havia fet efecte en la seva directiva. Lee va ser acusat d’autoritzar el desviament de més de 32 milions d’euros a fundacions sota el control de Choi Soon-sil, coneguda com la Rasputina per la seva amistat amb l’exmandatària, a canvi que un fons públic de pensions autoritzés el 2015 una fusió de dues filials de Samsung. Aquesta operació va reforçar el control de Lee sobre el conglomerat, a qui pertany el major fabricant de telèfons intel·ligents del món (Samsung Electronics). En aquesta quantitat hi hauria més de 5 milions d’euros per finançar el programa d’equitació a Alemanya de la filla de Choi, Chung Yoo-ra, i que Samsung hauria efectuat amb el coneixement de Lee, segons ha considerat el tribunal.

L’hereu d’un conglomerat que representa una cinquena part de l’economia sud-coreana i que engloba empreses dedicades a l’electrònica, la construcció o la maquinària pesant, també ha estat condemnat per malversació de 4,8 milions d’euros, ocultació d’actius a l’estranger i perjuri, per haver donat diverses versions en les seves compareixences en diferents instàncies. Després d’escoltar el veredicte, els advocats de Lee van dir que no estan d’acord amb la sentència i van assegurar que hi recorreran en contra “aviat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona