Política

Procés sobiranista

El PDeCAT tensa el pacte amb el PSC a Mataró amb una moció a favor de l’1-O

Promou un text conjuntament amb ERC i la CUP

Els socialistes responen que no donaran suport al referèndum fins que no estigui “legalment convocat”

El setembre és a tocar i amb aquest mes l’inici d’un nou curs polític que constata la previsió d’una tardor calenta. Ahir dos comunicats sorgits dels grups municipals de l’Ajuntament de Mataró van evidenciar que la tensió pel referèndum de l’1 d’octubre revelada per aquest diari a mitjan agost entre els dos socis de govern, el PSC i el PDeCAT, s’accentua.

D’una banda, el PDeCAT, ERC i la CUP presentaran una moció en el pròxim ple en què reclamen la plena col·laboració del consistori en el referèndum “realitzant totes les accions necessàries per a assegurar la seva organització amb normalitat democràtica, de manera que tots els mataronins puguin exercir lliurement el seu dret a vot”. Els signants del text confien sortir-se’n numèricament si aconsegueixen sumar els vots de VoleMataró i de la regidora no adscrita, que arribarien als 15, davant els més que previsibles 12 vots sorgits del PSC, Ciutadans, el PP i PxC. Aquest moviment inequívoc i avisat fa setmanes pel seu soci de govern no ha agradat gens a les files socialistes.

Arguments sabuts

El grup municipal del PSC ha emès un comunicat en què reitera la seva negativa a donar suport al referèndum en les condicions actuals i repeteix els arguments que al seu dia ja va explicar l’alcalde, David Bote, també a aquest diari. “No adoptarem cap mesura ni farem cap activitat administrativa relacionada amb l’esmentat referèndum fins que no estigui legalment convocat i coneguem les obligacions, si n’hi ha, de les administracions locals”, assenyala el text, que lamenta la incertesa sobre el futur polític immediat que s’ha volgut traslladar als ajuntaments. El primer secretari dels socialistes mataronins i també regidor, Juan Carlos Jerez, no entén que es vulgui sacrificar la feina feta durant aquests dos anys llargs de mandat. “Hem treballat i treballem bé amb el PDeCAT i en els terminis en què es va signar el pacte ja va quedar clar que els temes supramunicipals es votaven de forma separada”, diu.

En clau interna

Per Jerez, l’enfrontament s’ha de llegir en clau interna de la mateixa formació dels exconvergents: “El pacte municipal es va signar amb un partit diferent del d’ara i amb unes persones diferents de les d’ara.” Tot i això, en el comunicat confia que l’acord amb el PDeCAT no quedi afectat per una situació “externa a les competències municipals”, i, malgrat que rebutgen un trencament, conviden el seu soci a abandonar el govern “si és la seva decisió”. El primer secretari del PSC va confirmar ahir que han apressat els seus socis per fixar ja una data per fer la reunió de la comissió de seguiment del pacte. Una petició que el PDeCAT ha recollit i que comparteix.

Per la seva banda, el president del PDeCAT a Mataró, Alfons Canela, que està de viatge, va condicionar ahir sotmetre la validesa del pacte amb el PSC a la militància de la ciutat “si no s’avança en la cessió dels espais municipals”. Canela no accepta que els socialistes només estiguin d’acord que se cedeixin determinats espais per a l’1 d’octubre gestionats per la regidoria de Participació, en mans del PDeCAT. “No volem reeditar un 9-N! Aquest referèndum es basa a donar-li la normalitat d’unes eleccions normals, com les generals o les autonòmiques, i si li traiem espais es perd l’objectiu”, assegura.

El president del PDeCAT matisa que la seva formació fins ara “mai no ha parlat de trencament”, però hi afegeix: “Si quan arriba el cas entenem que el partit socialista no garanteix el dret de mataronins i mataronines a exercir el vot, ens plantejarem la continuïtat de la societat al govern.”

LES FRASES

El pacte amb el PDeCAT es va signar amb un partit diferent i amb unes persones diferents de les d’ara
Juan Carlos Jerez
primer secretari del psc de mataró i regidor de l’ajuntament
No volem reeditar un 9-N! El referèndum es basa a donar-li la normalitat d’unes eleccions normals
Alfons Canela
president local del pdecat de mataró


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.