Política

Procés sobiranista

Aval acadèmic internacional a la llei del referèndum

Un grup d’experts d’universitats estrangeres creu que la normativa és homologable i compleix els estàndards

Justifiquen la consulta per la negativa de l’Estat a negociar-la amb Catalunya

“Si les autoritats espanyoles neguen el dret de Catalunya a negociar el seu dret a decidir dins del marc polític espanyol, llavors l’únic camí que els queda, a les autoritats catalanes, és convocar un referèndum d’autodeterminació.” Així de clar s’expressa un grup d’experts internacionals que ha estudiat el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat durant mesos i que han elaborat l’informe El legítim dret a decidir de Catalunya: camins cap a l’autodeterminació, al qual ha tingut accés aquest diari. Aquests erudits, professors d’universitats dels Estats Units, Suïssa, França i Portugal, han analitzat el cas català tant des de la perspectiva de la legalitat i la legitimitat com comparant-lo amb el dret internacional i altres processos d’independència, i han arribat a la conclusió que la llei que empara el referèndum de l’1 d’octubre compleix els requisits imprescindibles perquè la votació sigui considerada vàlida. Es tracta de Nicolas Levrat –que ha coordinat el projecte–, Sandrina Antunes, Guillaume Tusseau i Paul Williams, que han elaborat l’informe de manera independent amb la intenció de fer-lo arribar al govern.

Repassen la norma que ha de permetre votar l’1-O i en destaquen aspectes com ara que fixa qui hi podrà participar a partir d’un cens ja existent i que, per tant, no pot ser alterat; en determina la pregunta i especifica quins passos cal seguir davant de cada resultat: si guanya el sí, el Parlament proclamarà la independència i, si venç el no, es convocaran eleccions autonòmiques.

Els experts recorden que des de l’arribada de la democràcia a l’Estat l’any 1977 les relacions entre el govern espanyol i la Generalitat s’han anat deteriorant, a la vegada que s’ignorava la necessitat d’“acomodar les demandes territorials catalanes”. Això explica, segons l’informe, que la població hagi passat, majoritàriament, de defensar l’autonomia a advocar per la independència.

A més, destaquen que cap llei ni tractat internacional, tampoc de la Unió Europea, prohibeix que una entitat territorial voti en referèndum sobre el seu futur, i hi afegeix que, de fet, diverses normatives de la UE no només no impedeixen la secessió, sinó que indiquen que, si un país s’independitza, “la UE i els seus estats membre reaccionarien positivament a la candidatura d’un nou estat europeu per unir-se a la UE”.

LA XIFRA

160
pàgines
aborden la situació política de Catalunya i el dret a decidir des de la perspectiva històrica, jurídica i política.

El sobiranisme no és excloent

L’estudi conclou que el dret a decidir dels catalans no es basa en un nacionalisme excloent, sinó en un clamor transversal de la societat catalana, que s’ha articulat al llarg del segle XXI a través d’entitats. El sobiranisme, doncs, es basa “en la concepció cívica i liberal de la nació catalana”, no en una concepció ètnica, sostenen els experts, que detallen que el concepte de nació és ambigu en el dret internacional per la coexistència d’aquestes dues maneres d’entendre els nacionalismes. Del cas català, però, destaquen la reivindicació cívica que recull, per exemple, la pròpia llei del referèndum d’autodeterminació vinculant sobre la independència de Catalunya que Junts pel Sí va presentar aquest juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona