Política

Sánchez dilueix l’oferta per protegir la unitat amb el PP

El PSOE limita la resposta per fer front a la qüestió de Catalunya a una comissió d’estudi sobre el model territorial

La direcció de Ferraz assegura que Rajoy l’ha rebut de manera “positiva”

Una comissió d’estudi sobre el model territorial per intentar frenar l’independentisme abans de l’1-O. Després de setmanes de fer bullir l’olla sobre una eventual oferta que inclouria un extens paquet de mesures legislatives per recuperar o bé impulsar competències i engegar una reforma de la Constitució que reconegui la plurinacionalitat de l’Estat, Pedro Sánchez aigualia les propostes i les limitava a la creació d’un òrgan al Congrés “pel diàleg, l’avaluació i la modernització” de l’Estat autonòmic. Amb aquesta mesura el líder del PSOE, doncs, ha volgut mantenir els delicats equilibris interns –molts barons no en volen ni sentir a parlar de mesures explícites per a Catalunya– i, sobretot, ha pretès preservar la imatge d’unitat amb Mariano Rajoy en una setmana que des de l’executiu espanyol es considera cabdal per aturar l’1-O i la llei de transitorietat jurídica.

Contactes amb Rajoy

Sánchez es mostrava convençut que la mesura prosperarà –si bé possiblement no serà abans de l’1-O– i, de fet, fonts del partit asseguraven anit que, després d’una conversa telefònica amb el president espanyol, Rajoy “l’ha rebut positivament, obrint la porta a la seva creació”. I hi afegien que s’havien conjurat per preservar la “cohesió” entre els dos partits. Públicament, Sánchez va reiterar que el PSOE estarà al costat del govern espanyol per frenar els plans de l’executiu de Carles Puigdemont i del Parlament. Tant és així que, malgrat que en ocasions anteriors sí que ho han fet, els socialistes eviten ara polemitzar amb el PP sobre el seu rebuig a l’aplicació de l’article 155.

En tot cas, tot i la seva proposta diluïda, Sánchez es vantava de tenir iniciativa política davant la inacció que atribueix a Rajoy. El socialista, però, fa temps que ha aparcat la seva eventual equidistància amb el PP davant un període en el qual sap que no es podrà desmarcar de les mesures que prengui el govern de l’Estat, encara que ahir insistís que el del PSOE és un suport “crític”. Aquesta mateixa setmana, el seu grup registrarà la petició de comissió, amb el benentès que prèviament no només dialogarà amb Rajoy, sinó també amb Podem i C’s. En una segona fase es posarà en contacte amb ERC, el PDeCat i el PNB.

Des de C’s, Albert Rivera va assegurar que el seu grup donarà suport “sense fissures” a qualsevol mesura que prengui Rajoy –a qui exigia que aquesta vegada “no miri cap a l’altre costat” com amb el 9-N–, mentre instava el PSOE i Podem a no proposar “ocurrències”.

Més endavant

Abans fins i tot que Sánchez fes públics els seus plans –i malgrat la conversa revelada per Ferraz entre Rajoy i el del PSOE–, des de l’executiu espanyol ja se li va fer veure que fins passat l’1-O no faran cap moviment. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría avisava: “Anem junts aquest mes, i el 2 d’octubre centrem-nos en moltes coses de les quals hem de parlar.”

També Rajoy va reclamar que es mantingui la unitat amb el PSOE i C’s durant la reunió d’ahir de la direcció dels populars, mentre garantia que s’actuarà amb proporcionalitat i intel·ligència, amb tranquil·litat i fermesa: “El que volen ells [els independentistes] és que fem exactament el contrari del que acabo de dir. Doncs, no ho farem!”, va reblar. El líder del PP va insistir que no permetrà “l’estafa” de l’1-O, alhora que qualificava de “disbarat” la tramitació parlamentària de les lleis catalanes i les circumscrivia a l’etapa del franquisme.

Actuarem amb proporcionalitat i intel·ligència, amb tranquil·litat i fermesa
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Quantes nacions té Espanya? Totes les nacions són Espanya
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Anem junts aquest mes, i el 2 d’octubre centrem-nos en moltes coses de les quals hem de parlar
Soraya S. de Santamaría
vicepres. del govern espanyol

Sáenz de Santamaría: ni urnes ni cues per votar

I mentre el president espanyol garantia que no es pot permetre l’1-O perquè és una “estafa”, la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaría, assegurava als micròfons de la cadena SER que aquell dia no hi haurà urnes ni tampoc es repetirà la imatge del 9-N de milers de ciutadans fent cua per votar. Això sí, no va voler donar cap pista de com s’ho faran per evitar-ho, ni tampoc si el CNI té localitzat el material. “No explicaré a Puigdemont com ho farem per retirar-li les urnes”, subratllava. La vicepresidenta del govern espanyol insistia que el seu executiu no ha de revelar els plans, sinó que ha d’actuar quan toca i, en aquest sentit, insistia que es “recorrerà a la força” que afirma que li atorga l’estat de dret per impedir la celebració del referèndum que, a més d’il·legal”, ahir remarcava que és un “nyap”. Sáenz de Santamaría ho fonamentava en el fet que a un mes de l’eventual celebració, no hi ha urnes, ni vot per correu ni tampoc no es disposa d’un cens, si no és que s’obté de forma “il·lícita”. Davant d’aquest escenari, la vicepresidenta assenyalava que els partits independentistes estan en la fase de com “vendre” davant l’opinió pública el “fracàs” que no s’hagi pogut celebrar la votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia