Política

La justícia s’erigeix en garant de la unitat de l’Estat

El fiscal general de l’Estat i el president del TS assegueren que actuaran amb “fermesa” per frenar la ruptura

Lesmes diu que blindaran els funcionaris

Tensió màxima en tots els àmbits, també en el dels jutges i fiscals, en una setmana que es considera cabdal per intentar fer descarrilar l’1-O, que avui, previsiblement, ha de rebre el segell del Parlament per poder passar de les declaracions d’intencions als fets, amb vista a la convocatòria del referèndum. L’àmbit de la justícia va deixar constància ahir que l’estat d’alerta és permanent, i més aquests dies de compte enrere, en què consideren que hauran de tenir un paper decisiu en defensa “de la indissoluble unitat de la nació espanyola”, un “basament últim, nuclear i irreductible de tot el dret d’un estat”.

Aquesta sentència la pronunciava ahir el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, durant l’acte d’obertura de l’any judicial, presidit pel rei Felip VI. El màxim representant de la judicatura espanyola va llançar un contundent al·legat en favor de la unitat, i va subratllar que aquest és un “mandat jurídic directe” que correspon garantir al poder judicial “juntament amb la resta de poders”. Prèviament, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, havia erigit la institució que dirigeix en baluard de la preservació “d’aquesta pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols”. I, per fer-ho possible, garantia una actuació “ferma i enèrgica” de la fiscalia.

El president del Suprem i del CGPJ i el fiscal general de l’Estat es van voler mostrar especialment taxatius en els missatges cap a Catalunya. Amb successives apel·lacions a la unitat, Lesmes proclamava que “les voluntats unilaterals” que busquen la ruptura “són inacceptables”. I l’objectiu de la judicatura és, precisament, barrar-los el pas amb actuacions decidides i ràpides davant qualsevol acció que es consideri delictiva. Fins i tot va voler tranquil·litzar el col·lectiu dels funcionaris afirmant que la justícia els empararà. “Ningú patirà per haver complert la llei”, deia.

Dins l’àmbit judicial, no s’amaga que la vigilància sobre els artífexs del procés s’ha anat intensificant a mesura que s’acosta la data del referèndum i l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica, que ha de servir per impulsar la desconnexió. A banda de les actuacions per castigar penalment i econòmicament els caps visibles del 9-N, les diligències obertes per l’Audiencia Nacional per presumpta sedició i el setge del Tribunal Constitucional arran dels recursos de l’executiu de Rajoy, les directrius de la fiscalia de l’Estat són mirar-se amb lupa qualsevol moviment que estigui relacionat amb la preparació de l’1-O.

Anunci televisiu

Un dels casos més recents és l’anunci emès per TV3 que apel·la a la “capacitat de decidir” dels catalans. Fonts de la fiscalia van assenyalar que se n’està analitzant el contingut per determinar si hi ha algun element delictiu.

Les voluntats unilaterals són inacceptables i violenten la mateixa democràcia
Carlos Lesmes
president del tribunal suprem
Davant l’abús dels que se situen fora de la llei, no hi tenen cabuda vacil·lacions de cap mena
José Manuel Maza
fiscal general de l’estat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona