Política

Setge al procés sobiranista

Bote obeeix el TC i Mataró no cedirà locals per al referèndum

Tres-centes persones es concentren durant el ple per exigir la col·laboració del consistori en l’organització de l’1-O

Abans del començament de la sessió, l’alcalde, socialista, havia condicionat la cessió d’espais a la resposta del tribunal

“Complirem la llei.” L’alcalde de Mataró, el socialista David Bote, va admetre ahir a la nit que no cedirà cap local municipal per al referèndum de l’1-O per la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional, que tant ell com la resta de regidors van conèixer a la fi d’un ple que va estar marcat per la discussió sobre el paper que el consistori ha de jugar en l’organització de la convocatòria. Vora tres-centes persones es van concentrar davant l’ajuntament, que finalment estarà al marge de la cita amb les urnes. A la tarda, en declaracions difoses per l’ACN, Bote havia assegurat haver donat ordres per engegar la maquinària electoral de l’Ajuntament, però va anunciar que es faria enrere si el TC acabava dictant la resolució que es va conèixer poc abans de les deu de la nit. L’alcalde, que governa amb el suport de CiU, va explicar que ja havia demanat un primer informe jurídic al secretari municipal sobre el contingut de la moció de suport a l’1-O que van presentar el seu soci a l’executiu i ERC i la CUP i que finalment es va aprovar. Segons va explicar, el secretari havia conclòs que tant la llei com la convocatòria del referèndum comporten “dubtes de constitucionalitat”, malgrat reconèixer que en el moment de redactar el document les normes són plenament vigents. “Si el referèndum de l’1 d’octubre tira endavant i es fa respectant la llei, complirem la nostra responsabilitat i les funcions que ens determini l’administració electoral”, va manifestar, abans d’afegir-hi: “Si hi ha una suspensió de la llei per part del Tribunal Constitucional, això em farà aturar tot aquest procés.” El debat que hi havia hagut les darreres setmanes havia deixat clars tots els posicionaments, i això es va traduir en una absència gairebé total de tensió durant el ple. “Els socialistes som més de cosir que no d’estripar, encara hi ha espai d’entesa entre Catalunya i l’Estat”, va dir Núria Moreno (PSC). “Això no tracta d’independència, tracta de democràcia, i la Catalunya actual vol votar”, va afirmar Joaquim Fernàdez (CiU), dins un clar “respecte” cap al seu soci de govern i sense fer trontollar el pacte. “La nostra intenció és que pugui votar tothom, tant els qui volen el sí com els qui volen el no”, va reflexionar Francesc Teixidó (ERC). “El futur del nostre país el decidirà la ciutadania a les urnes i no pas els tribunals”, va afirmar Juli Cuéllar (CUP).

LES FRASES

Els socialistes som més de cosir que no d’estripar, encara hi ha espai d’entesa entre Catalunya i l’Estat
Núria Moreno
portaveu del PSC
La nostra intenció és que pugui votar tothom, tant els qui volen el sí com els qui volen el no
Francesc Teixidó
Cap de llista d’ERC
Això no tracta d’independència, tracta de democràcia, i la Catalunya actual vol votar
Joaquim Fernàndez
cap del grup municipal de CiU
El futur del nostre país el decidirà la ciutadania a les urnes i no pas els tribunals
Juli Cuéllar
Cap de lliista de la CUP

Amplíssim suport a la resta del Maresme

Més enllà de Mataró, la tensió també s’ha traslladat als altres tres ajuntaments del Maresme on governa el PSC. És el cas de Pineda, Palafolls i Tiana, on la situació és força semblant a la viscuda a la capital del Maresme. Les forces sobiranistes, a l’oposició o com a socis minoritaris, reclamant la col·laboració en el referèndum i els alcaldes exigint més garanties que les existents en el nou marc legal aprovat al Parlament i pendents del TC. Pel que fa a la resta, una amplíssima majoria d’alcaldes i alcaldesses van signar ahir els decrets de cessió de locals per fer el referèndum i molts van difondre la fotografia del moment per mitjà de les xarxes socials. Cal recordar que ERC, el PDeCAT i la CUP tenen 23 de les 30 alcaldies que hi ha al Maresme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia