Política

Causa general

El TC accelera i tan bon punt rep la petició de Rajoy suspèn l’1-O i adverteix més de mil possibles promotors

El president espanyol assegura que no renunciarà “a res” per impedir que es col·loquin les urnes

Suspensió exprés i amb advertiment general. El Tribunal Constitucional ha actuat amb la celeritat que se li exigia des de La Moncloa i anit mateix va decidir anul·lar la llei del referèndum, el decret de normes complementàries, la resolució que designa els cinc membres de la Sindicatura i la convocatòria de l’1-O per part del govern de Carles Puigdemont. En tot cas, a aquest gabinet, als 947 alcaldes catalans, a la mesa del Parlament i a un centenar d’alts càrrecs de la Generalitat i de la cambra, el TC els avisa de les conseqüències de desobeir la prohibició. Més de mil requeriments personalitzats per deixar clar que l’1-O està inhabilitat. Amb la seva decisió a corre-cuita, l’òrgan judicial paralitza temporalment totes les iniciatives impugnades poques hores abans pel president espanyol. Mariano Rajoy va utilitzar l’ofensiva judicial per prometre públicament que “no hi haurà referèndum”.

“Soc molt conscient del que està en joc. No renunciaré a res per evitar-ho”, sentenciava en una declaració ahir a La Moncloa per deixar constància que està disposat a usar tots els instruments al seu abast per aturar la cita a les urnes. “La democràcia respondrà, no en tinguin cap dubte. I ho farà amb aplom, amb serenor i amb dignitat”, reblava.

Després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres per impulsar les impugnacions, Rajoy va comparèixer, sense admetre preguntes, per enviar un missatge de fermesa als impulsors de l’1-O, insistint no només que les urnes no es col·locaran, sinó que per impedir-ho no es “vacil·larà” a l’hora d’aplicar la llei.

Així, davant els sectors que li demanen una resposta molt més contundent, recordava que l’estat de dret sovint pot semblar “lent” i “tímid” davant la “gosadia dels que els desafien”, però “les aparences no ens poden dur a enganys”. I en aquest punt, recordava la seva determinació per aturar el procés mentre advertia als dirigents de la Generalitat i als partits independentistes que “abandonin ja aquesta escalada d’il·legalitat, de crispació i d’autoritarisme perquè l’estat de dret no es plegarà a les seves bravates”.

Acudint al TC, el cap de l’executiu espanyol subratllava que no només es defensava la integritat de l’Estat i la sobirania de tots els espanyols, sinó que assegurava que es va voler defensar l’autogovern de Catalunya pel fet que considerava que el Parlament i el govern –amb els successius acords de dijous– l’havien “atacat”, incidint que s’havia menystingut la Constitució i l’Estatut. En tot cas, Rajoy esgotarà la via judicial per intentar estendre la por de represàlies abans d’emprar els instruments que li permet la legislació espanyola per poder dur a terme una acció directa contra l’autogovern.

Personalitzacions

Ahir, durant el seu discurs subratllava, precisament, que havia sol·licitat al TC que es notifiqués de forma personalitzada la resolució de suspensió al president Puigdemont, als consellers, als alts càrrecs de la Generalitat que es puguin veure implicats en l’1-O –com ara la direcció dels Mossos– i a tots els alcaldes, advertint-los de la seva obligació d’evitar que se celebri el referèndum. El requeriment es va fer extensible als mitjans de comunicació públics.

Paral·lelament, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va anunciar la presentació d’una querella contra el president Puigdemont i tots els membres de l’executiu català per la signatura del decret de convocatòria de l’1-O; una iniciativa que se suma a les querelles contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa que van facilitar la tramitació de la llei que fa possible el referèndum. Maza, si més no, va afegir que s’havia donat ordres a les fiscalies territorials perquè, amb el suport de les policies judicials –incloent-hi els Mossos– vetllin perquè no es produeixi cap acció dirigida a organitzar el referèndum. I, en aquest sentit, apuntava que si es detecten, els promotors podrien ser perseguits pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics. Aquest darrer, a més, implicaria penes de presó. Aquesta amenaça està dirigida, sobretot, als encarregats de fabricar, distribuir i custodiar urnes i paperetes.

Sigui com sigui, a banda dels càrrecs públics i alts funcionaris, la policia i la justícia també posarà la lupa sobre qualsevol ciutadà que s’involucri activament en l’1-O. Es tracta de tallar d’arrel la intenció de crear un cos de voluntaris per garantir que hi hagi prou suport perquè es pugui dur a terme la jornada de votació. L’ombra de l’amenaça de veure’s immersos en una causa judicial planarà en el conjunt de la ciutadania, més enllà dels promotors del decret de convocatòria i dels membres de l’administració catalana encarregats d’executar-lo. En aquest sentit, des del govern espanyol s’assenyalava que un cop el TC ha suspès l’1-O, els particulars també s’han de sentir concernits per la prohibició.

Al TC, si més no, se li anava acumulant la feina a mesura que avançava el dia, ja que en només 24 hores havia rebut la petició de recusació de tots els seus membres presentada per la presidenta de la cambra catalana –i que el tribunal va rebutjar “de ple” sense ni tan sols entrar en el fons dels arguments esgrimits per Forcadell– i sis requeriments de l’executiu espanyol perquè paralitzés el referèndum i la llei de transitorietat jurídica. En total, quatre impugnacions i dos incidents d’execució de sentència arran de l’admissió a tràmit per part de la mesa del Parlament de les dues normes que es van discutir i aprovar als plens d’ahir i de dimecres.

Al matí, durant una sessió ordinària, va admetre l’incident d’execució per la tramitació de la llei del referèndum, si bé no va entrar en el fons. L’executiu espanyol els havia sol·licitat que s’impulsés la via penal contra els membres de la mesa per haver tramitat la llei pel que es considerava un menysteniment dels drets l’oposició. El TC, en el seu escrit, es va limitar a donar trasllat a la fiscalia i al Parlament. I a la tarda, el tribunal convocava una reunió, aquesta vegada extraordinària, per donar resposta a la resta de recursos que Rajoy li havia fet arribar al llarg del dia. I de fet, avui n’hi poden arribar més, com ara la llei de transitorietat i la de la hisenda. Cap a les deu del vespre, el TC donava per liquidat l’1-O.

LES FRASES DE RAJOY

Faré tot el que sigui necessari, sense renunciar a res, per impedir que se celebri el referèndum il·legal
Soc molt conscient del que està en joc en aquest moment. Sé el que s’espera de mi i sé quines són les meves obligacions
Als responsables de la Generalitat els dic que no segueixen per aquest camí cap al precipici, que no menystinguin la força de la democràcia
Vull dir als ciutadans de Catalunya i als seus funcionaris que estiguin tranquils. Ningú no els pot obligar a fer res il·legal

Rajoy rep per separat Sánchez i Rivera

”En aquests moments, amb la que està caient, una foto a tres seria molt necessària i molt bona”, sentenciava ahir Albert Rivera després d’haver-se reunit durant una hora amb el president espanyol. Segons el líder de Cs, la resistència a aquesta imatge no sorgeix de les seves files, sinó de la dels socialistes i, de fet, Rajoy va rebre per separat el dirigent taronja i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una jornada d’activitat frenètica a La Moncloa. Rivera, si més no, va mostrar-se convençut que Rajoy està disposat a arribar fins al final per aturar l’1-O, si bé incidia que no és el moment d’ensenyar totes les cartes. En tot cas, va aprofitar per intentar convèncer el també líder del PP de la necessitat que el seu grup doni suport a la moció de censura anunciada per Inés Arrimadas després del convuls ple que es va viure dimecres al Parlament.

El president de Cs va comparèixer en roda de premsa a la seu del govern espanyol, mentre que Sánchez va preferir delegar les explicacions del contingut de la reunió en la seva vicesecretària, Adriana Lastra, la qual va emfasitzar que el líder del PSOE havia traslladat a Rajoy “tot el seu suport” per fer factible el compromís que no hi hagi 1-O. En aquest sentit, recordava que l’únic que se li ha demanat és que actuï amb “proporcionalitat” i “mesura”. Enmig del xoc institucional, el PSOE enregistrava ahir al Congrés la seva proposta de crear una comissió per avaluar el model territorial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ