Política

Procés sobiranista

Els càrrecs locals no delinqueixen si col·laboren amb l’1-O

Ho defensa un informe jurídic de l’AMI, que ja ha lliurat als 787 municipis adherits

Ho farien en la legalitat estatal

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) va fer arribar ahir un informe jurídic als alcaldes dels 787 municipis adherits a l’entitat que defensa que no existeixen delictes que es puguin derivar de la participació de les autoritats locals en actes que facilitin la votació en el referèndum de l’1-O.

Col·laborar amb el referèndum de l’1-O no comporta “cap possible comissió de delicte de les autoritats locals”, s’assegura en el document. Tanmateix, també assenyala que es pot interpretar que es produeixen “elements de desobediència” i que aquests podrien estar sotmesos a interpretació judicial posterior.

El marc legal vigent

En tot cas, segons indica el document, l’existència del delicte de desobediència dependria de si es considera que el marc legal en vigor és l’espanyol o el nou marc legal català. Tanmateix, “no és als funcionaris a qui pertoca decidir quin dels dos ordenaments jurídics és vigent”, defensa el document jurídic de l’AMI.

L’informe ha estat elaborat per la sectorial de secretaris, interventors i tresorers per la independència (SITxCAT), per encàrrec de l’AMI, que admet que es tracta d’una situació complexa “que parteix d’una situació extraordinària”, després de l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república la setmana passada al Parlament, que s’empara, segons han recordat, en principis del dret internacional i de la Unió Europea.

El document conclou que les actuacions del personal de l’administració local per afavorir la realització del referèndum “podrien contenir elements del tipus penal de la desobediència” respecte a l’ordenament jurídic espanyol. Tanmateix, segons indica també l’informe, la nova llei del referèndum i la seva normativa de desenvolupament “es poden considerar marc legal vigent”. L’informe admet aquesta ambigüitat però descarta “la possible comissió de cap altre delicte” pel que fa a les actuacions del personal local amb vista al referèndum de l’1-O.

Pel que fa als ajuntaments que han pres partit en contra de facilitar el referèndum o aquells que encara no s’han manifestat, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar, en una entrevista a El Punt Avui TV que es va emetre dissabte passat, que “si un ajuntament no pot posar-se al costat de la solució però accepta no ser part del problema, hi ha marge per treballar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% dels enquestats volia que dimitís o convoqués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona