Política

judicialització del procés

El TC espanyol suspèn la llei de transitorietat de la República catalana

El govern espanyol havia demanat als magistrats que suspenguessin la norma que regula el desplegament de la república

El constitucional també admet a tràmit el recurs contra el codi tributari català

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat suspendre cautelarment la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República, aprovada pel Parlament la matinada de divendres passat.

L’alt tribunal ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat que ha presentat el govern espanyol contra la llei de ruptura. Això suposa la suspensió de la vigència de la norma durant almenys cinc mesos, que és el temps que té el Constitucional per resoldre el recurs. La setmana passada ja va passar amb la llei del referèndum i el decret de convocatòria de l’1-O, que van quedar suspesos cautelarment en ser admès el recurs de l’executiu de Rajoy.

Tal com sol·licitava l’Advocacia de l’Estat, el tribunal de garanties adverteix personalment tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la resta de membres del govern; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa, i també els membres de la Sindicatura Electoral catalana, que no poden dictar cap acord dirigit a executar les previsions dels 89 articles de la llei.

El recurs del govern espanyol considerava la llei de transitorietat, que s’ha de convertir en norma suprema a Catalunya si guanya el “sí” al referèndum de l’1 d’octubre, “la principal ofensa i amenaça” a les normes sobre les quals es basa la convivència des del 1978. El govern espanyol va aprovar el recurs en el passat Consell de Ministres, juntament amb un altre contra el Codi Tributari de Catalunya, que també estava a l’ordre del dia del ple del Constitucional d’aquest dimarts.

El recurs contra aquesta llei, amb la qual la Generalitat vol desplegar la Hisenda pròpia, també ha estat admès a tràmit. Des d’aquest dimarts també pesa contra aquesta llei una suspensió cautelar mentre es resol sobre el fons.

En canvi, els magistrats han deixat per dimecres, segons les fonts consultades, altres assumptes relacionats amb el procés independentista com és el recurs de súplica que Forcadell havia presentat contra la decisió que el tribunal va adoptar dijous passat de no apartar-se d’aquestes decisions tal com ella els havia sol·licitat per no considerar-los imparcials.

També estudiaran una addició del Govern central en el seu recurs contra la sindicatura electoral, referida al títol cinquè de la norma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona