Política

El govern situa el terrorisme com a prioritat dels Mossos

Turull respon a la fiscalia que és el govern qui marca les prioritats de seguretat

Expressa la confiança “total i absoluta” de l’executiu en Trapero davant de les ordres d’impedir l’1-O

Davant de les ordres de la fiscalia perquè els Mossos d’Esquadra investiguin i facin les actuacions necessàries per impedir el referèndum, el govern de la Generalitat va expressar la seva confiança “total i absoluta” en el major del cos, Josep Lluís Trapero. L’executiu va evitar aclarir com espera que actuï la policia catalana, que va millorar la seva imatge pública i va aconseguir un suport inèdit de la ciutadania per la gestió dels atemptats del 17-A, fins al punt que Trapero va adquirir una rellevància política inusual per al càrrec que ocupa. Ara bé, Turull va advertir que correspon al govern fixar les prioritats de la política de seguretat a Catalunya i en aquest cas no és cap altra que la lluita contra el terrorisme gihadista. L’estat d’alerta, va recordar, és de 4 sobre 5. “Algú hauria de fer una reflexió en aquest sentit”, va advertir Turull. De fet, ahir els Mossos van desplegar un dispositiu excepcional per una alerta europea de perill d’atemptat.

El govern considera que el món no entendria que la policia catalana es dediqués a requisar urnes i paperetes quan el principal perill per a la seguretat ciutadana en l’àmbit europeu és el terrorisme, i més encara després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Per això va lamentar que hi hagi altres cossos que no s’hi dediquin i se centrin en “altres” coses que “no són tan edificants”. Es referia, sense citar-les explícitament, a actuacions com la de l’escorcoll de la impremta de Constantí i la redacció del setmanari El Vallenc, de Valls, fets per la Guàrdia Civil.

Turull acabava de ser notificat amb Carles Puigdemont tant de l’acceptació de la querella de la fiscalia per l’1-O com de la suspensió del marc legal del referèndum executada pel Tribunal Constitucionals. Els funcionaris judicials es van presentar a Palau just després de la reunió del Consell Executiu, quan la resta de consellers ja havien marxat. El portaveu del govern va assenyalar que és el titular del Departament d’Interior, Joaquim Forn, qui informa l’executiu de les necessitats de distribució dels Mossos. “Forn té tota la confiança del govern i serà ell qui gestionarà aquesta informació”, va subratllar.

El govern no va explicar per què el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya no havia publicat ahir encara la suspensió de la llei del referèndum d’autodeterminació, i dels decrets de convocatòria i de normes complementàries. Tot i que ho va disposar l’alt tribunal, el diari oficial encara no ha fet públiques les resolucions, a diferència del Butlletí Oficial de l’Estat. “Arriben molts anuncis que s’han de comprovar”, va deixar anar Turull, insistint que desconeix els tràmits d’aquesta mena de processos. Mentrestant, fonts del govern espanyol asseguraven que l’advocacia de l’Estat estudiava de quina manera podrien forçar la publicació de les resolucions al DOGC. El portaveu del govern va reiterar que l’executiu és el “màxim responsable” del dispositiu de l’1-O i que no vol “frenar” encara que mantingui la predisposició al diàleg amb Madrid.

LES FRASES

La prioritat dels Mossos és defensar la seguretat
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
La confiança en Josep Lluís Trapero és total i absoluta
Jordi Turull
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona