Política

Procés sobiranista

El referèndum suma la participació dels comuns

Les bases de Catalunya en Comú aproven amb un 60% que el partit faci una crida a la votació per l’1-O davant l’“onada repressiva” del PP

La formació de Colau insta el PSOE a trencar el silenci

Catalunya en Comú farà una crida a la participació en el referèndum de l’1-0 després que les bases així ho hagin decidit per 2.053 vots a favor i 1.404 en contra. Això sí, entenent l’1-O com una mobilització, no com un referèndum, convençuts que tampoc “no és el que dilucidarà finalment el que passi amb l’encaix de Catalunya dins l’Estat espanyol”, segons la portaveu de la formació, Elisenda Alamany. Un 44% dels inscrits del partit, liderat per Xavier Domènech i Ada Colau, han participat en la votació.

Els comuns, però, no faran campanya ni pel sí ni pel no. “Farem una crida a la participació per mobilitzar el 80% de la gent que està a favor del dret a decidir”, va informar Alamany. CatComú considera que no es pot quedar al marge de l’1-O davant l’“onada repressiva” del PP. Els comuns lamenten la suspensió de la llei del referèndum, denuncien la persecució judicial a la mesa de la cambra, al govern i als alcaldes.“Instarem a la participació, però respectarem els qui no se sentin interpel·lats a votar”, va puntualitzar Alamany, que va advertir que no és el moment de “doblegar-se davant l’estratègia de la por del PP cap a Catalunya i el dret a decidir”.

Diversos dirigents de la formació tenen intenció de votar d’aquí a quinze dies, incloent-hi l’alcaldessa de Barcelona, que dimecres s’hi va mostrar “predisposada” i que dijous va pactar facilitar l’organització del referèndum a la capital, tot i que la fórmula concreta no ha transcendit. Les cares més visibles dels comuns dipositaran paperetes a les urnes, també Alamany.

El resultat de la votació interna mostra una clara divisió de parers entre les bases de “l’únic espai transversal que queda al país”, ja que gairebé el 60% del cens és partidari d’anar a votar, a favor o en contra de la independència, i el 40% preferiria que no es fes cap crida al vot. Per aquest motiu, el partit no prendrà part en actes de campanya “que polaritzin entre el sí i el no”. La formació no ha decidit encara si organitzarà una campanya pròpia limitada a fomentar la participació.

En Comú Podem ha demanat la compareixença al Congrés del president espanyol, Mariano Rajoy. “Que el PP s’escudi en els tribunals i en la policia és el fracàs més estrepitós d’un polític; les amenaces, les imputacions i les querelles demostren que no té projecte”, va denunciar Alamany. La també exregidora de Castellar del Vallès va instar el PSOE a “trencar el silenci” davant de situació: “Una força autoanomenada progressista no es pot permetre restar callada ni un minut més davant aquest atac tan flagrant contra el dret a decidir”.

Podem fa campanya

Qui sí que participa, des d’ahir mateix, en la campanya pel referèndum és el líder de Podem, Albano Dante Fachin, el diputat al Parlament Joan Giner i la diputada d’En Comú Podem Marta Sibina, companya de bancada de Domènech al Congrés. Fachin era ahir a Vic al costat de Benet Salellas (CUP).

Més de 1.300 inscrits del partit dels cercles ja han emès el vot en la consulta interna iniciada ahir per decidir com es participarà en l’1-O. L’executiva pregunta: Creus que Podem Catalunya ha de fer una crida a la participació i a la mobilització ciutadana el dia 1 d’octubre?” La direcció catalana ha lamentat que els dirigents del partit a Madrid no els hagin facilitat abans el cens per a la consulta que volien fer dies enrere.

LES FRASES

Les nostres cares més visibles manifesten que aniran a votar. Ja hi han demostrat la seva predisposició plena
El referèndum no és el que dilucidarà al final el que passi amb l’encaix de Catalunya amb l’Estat
Elisenda Alamany
Portaveu de Catalunya en Comú
Una força autoanomenada progressista [PSOE] no es pot permetre restar callada ni un minut més

L’acord de facilitar l’1-O a Barcelona incomoda el PSC

F.E

L’entesa assolida entre Carles Puigdemont i Ada Colau per facilitar la celebració del referèndum a Barcelona ha aixecat malestar entre el PSC, amb qui l’alcaldessa comparteix govern a l’Ajuntament de Barcelona. De portes enfora, però, la consigna entre la bancada socialista és la de minimitzar l’acord i de no donar la imatge de fissura en l’executiu local. Sobre això, el segon tinent d’alcalde del consistori i cap del grup del PSC, Jaume Collboni, va manifestar ahir que l’actual pacte amb BComú no està en risc “en la mesura que es respecti allò que diu el secretari”, en referència explícita a l’informe fet per aquest últim, en què alerta que qualsevol implicació directa de la corporació en l’organització del referèndum –com és cedir espais per poder votar– seria il·legal i, per tant, tindria conseqüències legals. Collboni també va voler emfatitzar el missatge que l’acord entre Puigdemont i Colau és entre partits i no entre institucions, “ja que no s’ha aprovat per comissió de govern. Nosaltres no el coneixem”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona