Política

setge a l'1-O

El col·lectiu de juristes Llibertats avisa que participar a les meses electorals “pot ser delicte”

Insta els ciutadans que siguin escollits a no acudir a les meses i diu que no tindrà repercussió negar-s’hi, ja que “no atendre el requeriment de la Generalitat és complir la llei”

El col·lectiu de juristes catalans Llibertats ha elaborat un informe sobre la situació jurídica dels ciutadans davant l’1-O on adverteix que qualsevol que formi part de meses electorals com a president o vocal aquell dia “podria cometre un delicte en qualitat de cooperador necessari”.

En el seu informe, Llibertats insta els ciutadans que siguin escollits a no acudir a les meses electorals de l’eventual referèndum d’independència convocat pel Govern, i suspès pel TC, i els assegura que l’esmentada acció no pot tenir conseqüències legals ja que “no atendre el requeriment de la Generalitat és complir la llei i ningú pot ser multat o castigat per complir la llei”.

A més, l’entitat ha habilitat formularis de denúncia en la seva pàgina web a disposició de la ciutadania per “posar en coneixement de la justícia qualsevol fet al voltant de l’organització de l’1-O que vulneri la suspensió de la Llei del Referèndum”.

Concretament, hi ha quatre modalitats de formulari que es dirigeixen a treballadors públics i funcionaris que hagin estat cridats a treballar en l’organització de l’1-O, a aquells que hagin d’obrir un equipament públic en aquella data, a qualsevol ciutadà que hagi estat cridat a una mesa electoral i a qualsevol persona “pel fet d’haver estat sortejada”.

Els juristes han elaborat un informe jurídic que dóna suport als formularis de denúncia i destaca la “falta d’eficàcia jurídica” de la llei del referèndum en haver estat suspesa pel Tribunal Constitucional, pel que les resolucions dictades en la seva empara “són nul·les de ple dret”.

Per tant, i segons explica Llibertats, qualsevol nomenament de ciutadans per a una mesa electoral és nul i entra dins d’actes preparatoris per a l’1-O, pel que “pot constituir un delicte de desobediència i malversació” i la persona que el rebi “pot denunciar-ho davant l’autoritat judicial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS