Política

Internet no admet tanques

Tot i una nova ofensiva judicial per tancar els webs del referèndum, la xarxa disposa d’alternatives fàcils per consultar-los còmodament

Alerten l’Icann de la pèrdua de llibertat a la xarxa arran de les clausures

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va reclamar ahir a la Guàrdia Civil que investigui si, després del tancament per ordre judicial de webs relacionats amb el referèndum, la Generalitat n’ha activat altres de noves per vehicular la celebració del referèndum. El cert és que, actualment, la xarxa ofereix diverses opcions per esquivar els entrebancs judicials i tecnològics i accedir als continguts del web referendum.cat, que han estat degudament replicats en diferents llocs. Qui ho ha fet? S’han sentit teories de tota mena, des de la mateixa Generalitat fins a un grup de hackers subcontractats, però la més plausible apunta, de fet, al veritable motor del procés: la iniciativa popular.

Obligar a desactivar el domini a l’empresa maresmenca que l’havia contractat va matar el gos, però no va posar fi a la ràbia. Tampoc no ho va fer obligar els grans operadors d’internet a bloquejar l’accés a determinats webs. Internet és i vol ser un espai de llibertat i posar-hi tanques és impossible. D’aquí que hagin sortit una gran quantitat de llocs web que repliquen, com si es tractés d’un mirall, el contingut del web original. Com que es tracta d’un web amb continguts estàtics, que no executa cap aplicació, no és una tasca excessivament complicada si es disposa d’uns coneixements mínims. La llista és molt àmplia i canviant, però algunes de les adreces que estaven operatives ahir a la nit són referendumcat.cat , ref1oct.org o la paraula “referendum” seguida de terminacions tan diverses com “.ninja”, “.party”, “.love”, “.rip”, “.voto”, “.legal”, “.fun”, “.pro”, “.works” o “.fyi”. Tot apunta que emprendre accions per tancar aquests webs serà molt més complicat, ja que previsiblement no hauran estat registrades a l’Estat i s’hauria de fer amb la connivència de les entitats que gestionen els respectius dominis.

Encara, però, hi ha una darrera manera d’accedir als continguts del web del referèndum. El web ref1oct.eu ha estat capat al territori estatal, però es pot continuar consultat des de la resta del món. Per tant, només cal utilitzar un proxy que simuli que som a un altre lloc per navegar lliurement, i es pot fer senzillament amb webs com proxysite.com .

Sigui com sigui, el tancament de webs de contingut polític no tenia precedents a l’Estat espanyol, motiu pel qual la Fundació .cat ha contactat amb l’Icann, l’organisme que aprova i controla els dominis d’internet, per expressar-li el seu temor amb relació a la pèrdua de llibertats a la xarxa. “S’ha vulnerat la llibertat d’expressió, de mostrar continguts lícits, d’informació no delictiva a espai d’internet”, indica el seu director general, Eduard Martín. Pel també degà del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya, tot plegat és “una qüestió de desgast, com un joc del gat i la rata que no s’acaba mai”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia