Política

La Guàrdia Civil antiterrorista obre correu postal per l’1-O

En l’escorcoll d’impremtes de divendres al Baix Llobregat va obrir paquets d’un transportista destinats a clients d’Osona, inclòs l’Ajuntament de Manlleu

Agents del Grup d’Acció Ràpida (GAR) de la Guàrdia Civil especialitzat en antiterrorisme van obrir divendres diversa correspondència destinada a la comarca d’Osona a la recerca de material relacionat amb l’1-O. En el marc dels escorcolls que els agents van realitzar en diverses impremtes de Barcelona, Badalona, Sant Feliu i l’Hospitalet de Llobregat, al voltant d’un quart de dues del migdia aturaven la furgoneta d’un repartidor enmig del dispositiu d’escorcoll de la impremta Artyplan de Sant Feliu de Llobregat.

Els agents van obrir alguns paquets que transportava el repartidor d’una petita empresa privada i, a sol·licitud expressa d’ell per poder justificar la situació davant dels seus clients, els guàrdies civils li van signar un justificant conforme havien obert la correspondència.

De fet, el justificant es limita a informar que la unitat policial havia retingut el transportista en un dispositiu situat en vies de circulació. Entre la correspondència oberta hi havia un paquet dirigit al Museu del Ter de l’Ajuntament de Manlleu, que va arribar al destinatari obert i amb el justificant dels agents que incloïa el segell del GAR de Logronyo. El paquet obert incloïa material educatiu relacionat amb el Museu del Ter que l’Ajuntament edita per a la realització d’activitats a les escoles d’Osona. L’alcalde del municipi, Àlex Garrido, ha posat el cas a disposició dels serveis jurídics per emprendre accions legals en considerar vulnerat el dret a la privacitat de la correspondència.

“És esperpèntic i inadmissible. Alguns parlen de la il·legalitat d’anar a votar lliurement en unes urnes i executen accions absolutament desproporcionades i il·legals.” L’article 18 de la Constitució garanteix el secret de les comunicacions postals i telefòniques tret que una resolució judicial en determini l’escorcoll i l’entitat de juristes Drets especifica que l’autorització del jutge s’ha d’haver dictat per una “investigació secreta”. Ahir ni la Guàrdia Civil ni el Ministeri de l’Interior van aclarir sota l’ordre de quin jutjat es va fer l’escorcoll.

Des de la Guàrdia Civil remetien a la secretaria d’estat d’Interior per obtenir informació del dispositiu desplegat aquests dies a Catalunya per l’1-O mentre que, des del ministeri, se cenyien a la nota de premsa que es va publicar divendres passat arran dels escorcolls. En aquesta s’informava que les “confiscacions” de material electoral es feien en el marc de les investigacions ordenades per la fiscalia superior de justícia de Catalunya “sempre sota l’autoritat del ministeri fiscal i de les autoritats judicials” i es justificava que s’havien seguit “els protocols habituals d’investigació policial i judicial”.

El GAR, especialitzat en antiterrorisme i amb la central a Logronyo, es va crear el 1978 amb una unitat i es va desplegar al País Basc i Navarra el febrer del 1980 amb més de 500 agents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona