Política

Borrell titlla el referèndum de l’1-O de “cop d’Estat”

L’exministre socialista i expresident de l’Eurocambra diu que “el que està passant a Catalunya és una violació flagrant de la llei espanyola, l’Estatut i els reglaments parlamentaris”

Josep Borrell, exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, ha assegurat aquest dimarts a Brussel·les que el referèndum de l’1-O és “un cop d’estat” i “no té el suport del dret internacional”.

En un acte organitzat per Societat Civil Catalana, Borrell ha dit que la independència implicaria la sortida de Catalunya de la UE i que “és un salt al buit”. Segons ell, d’aquí a l’1-O “ja no hi ha temps per fer més que esperar que no passi res dolent”.

Tot i que no s’ha pronunciat sobre si caldria o no activar l’article 155 de la Constitució espanyola, ha assegurat que aquest “no és la bomba atòmica”. “No sé què té el senyor Rajoy al cap però és evident que a Catalunya hi ha una flagrant violació de la pròpia legalitat catalana”, ha afegit.

L’exministre socialista ha fet aquestes declaracions als mitjans abans de la presentació del llibre ’Escucha Cataluña, escucha España’ (Península), del qual n’és coautor, en un acte a Brussel·les organitzat per Societat Civil Catalana. També ha retret al govern espanyol i a altres governs anteriors “no prendre’s seriosament el desafiament independentista”. “Han abdicat de la tasca de desmuntar les mentides de l’independentisme i trobar solucions als problemes que té Catalunya”, ha dit.

Carrega contra Junqueras

També ha tingut retrets pel vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, a qui acusa de falta de voluntat de diàleg. “Sempre li hem sentit dir que encara que Espanya fos el millor país del món, el més democràtic, ell no voldria ser-hi; en posicions així és difícil negociar”, ha sentenciat. Amb tot ha assegurat que “hi ha una altra gent amb la qual potser sí que es pot parlar” si bé no ha precisat amb qui.

Respecte al referèndum de l’1-O Borrell ha assegurat que es tracta d’”un cop d’estat”. “Els cops d’estat no tenen per què ser violents, n’hi ha prou amb què s’anul·li una legalitat arbitràriament per imposar-ne una altra”, ha dit. Sobre la possibilitat d’aplicar l’article 155 de la constitució, que suspendria l’autonomia, el socialista no ha concretat si considera que hauria d’aplicar-se tot i que també ha dit que no és “la bomba atòmica”. “És una cosa que és a la constitució”.

Durant la seva intervenció en la presentació del llibre, Borrell ha expressat el seu temor que l’1-O “es pugui donar el pas a la violència física si per desgràcia les forces de l’ordre públic han d’intervenir”. “Impedir una votació, des del punt de vista d’imatge, mediàtic, no quedarà gaire bonic”, ha afegit.

En l’acte de presentació del llibre hi han participat també l’eurodiputat del PSC Javi López i el Secretari General de la Unió de Federalistes Europeus, Paolo Vacca. En declaracions a l’ACN, Vacca, ha explicat que des de fora s’observa la situació a Catalunya “amb incredulitat” i ha instat el govern espanyol i català a reobrir el diàleg. Segons ell el govern espanyol ha d’acceptar, d’una banda, que hi ha una part “significativa” de la societat catalana que té aspiracions independentistes i que una part està a favor de votar. “De l’altra, s’ha d’acceptar que moviments unilaterals són il·legals i no són la manera de resoldre conflictes a la UE”, ha dit.

Per ell l’alternativa es troba en una “reorganització” de l’Estat “en un autèntic estat federal” i aposta perquè s’obri un diàleg perquè “no només es doni un estatus especial a Catalunya sinó que es faci una reforma més àmplia”. En aquest sentit ha apuntat que la reforma involucri també altres comunitats i es revisi la constitució. Segons ell al final d’aquest procés “hi podria haver un referèndum a tot l’estat per votar sobre la nova constitució”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia