Política

setge a l'1-O

concentracions

Al carrer a milers

Més de 2.000 persones van acompanyar els alcaldes de Girona i Palafrugell a declarar

Al vespre, una riuada de gent va omplir les principals places dels pobles gironins

Molts alcaldes, regidors i altres càrrecs van assistir a l’acte

Al vespres milers i milers de gironins van omplir les principals places dels pobles i les ciutats de Girona en suport al govern. Al matí, però, més de dos mil gironins havien acompanyat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, fins al Palau de Justícia. Els dos batlles van ser acompanyats per desenes d’alcaldes i regidors, exalcaldes, com Anna Pagans,, diputats provincials i nacionals, l’eurodiputat Terricabras, representants de partits polítics, d’institucions, d’entitats, d’administracions i de molts ciutadans. La concentració a la plaça del Vi era a les deu del matí –Madrenas estava citada a a les onze i Piferrer tres quarts d’hora més tard–, però una bona estona abans va començar la concentració de ciutadans. No només de veïns de la ciutat, sinó de totes les comarques gironines. La demarcació va fer pinya amb els primers alcaldes gironins cridats a declarar. Avui estan citats els alcaldes de Santa Coloma de Farners, Joan Martí –que ha avisat que no pensa anar-hi–; l’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, i el de de la Bisbal, Lluís Sais.

La marxa

Després dels parlaments inicials, amb la lectura d’un manifest en suport als alcaldes, unes paraules del rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, i de Sergi Font (president d’Òmnium Gironès) i Marta de Puig (coordinadora de l’ANC a Girona), van prendre breument la paraula Madrenas i Piferrer i es va iniciar la marxa. Senyeres, estelades, cartells i pancartes acompanyaven els manifestants. Madrenas i Piferrer anaven al capdavant acompanyats de la resta d’alcaldes i autoritats. Al seu darrere els seguia una pancarta amb la paraula “Democràcia”, més enrere una gran estelada i tot seguit, en un llarg seguici, la resta de manifestants.

Des de la plaça del Vi es va anar fins al pont de Pedra i el carrer Nou, que va quedar ple de gent de punta a punta. Va haver-hi crits de “Votarem”, “Independència”, “No tenim por”, “Visca Catalunya” i “La història ens absoldrà”. Crits que es van anar desenvolupant al llarg del camí, en un ambient en què es palpaven sentiments i emocions que aglutinaven sensacions contradictòries. Entre elles, indignació i incertesa per respondre a l’ofensiva de l’Estat, i serenitat, confiança i germanor davant el que els ciutadans interpreten com la fi del processisme i la convicció que ara sí que va de debò.

Des del carrer Nou es va travessar la Gran Via Jaume I en direcció a Santa Eugènia. Es va trencar a la dreta pel passatge dels Massaguer, fins a Joaquim Vayreda, i d’aquí fins al Palau de Justícia.

La vigència de ‘L’estaca’

La marxa va tenir diverses reivindicacions i dos himnes. Un, Els segadors, que es va entonar durant l’acte. I l’altre, una cançó recuperada de temps pretèrits però que ha recuperat tota la vigència: L’estaca, del cantautor i avui diputat Lluís Llach. Els participants en la marxa van esperar que Madrenas i Piferrer declaressin i els van rebre a la sortida amb forts aplaudiments i més eslògans a favor del referèndum i la independència de Catalunya. La concentració va ser, de fet, una prèvia de la que es va celebrar a la tarda per respondre a les accions policials dirigides per l’Estat contra les institucions catalanes.

LES FRASES

Sento vergonya cap a un govern que fa passar els càrrecs electes per aquesta situació [...]. És una taca negra en el currículum democràtic de l’Estat
Tot això ho fan per espantar-nos.... Però és que mira que arriben a conèixer-nos poc!
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
El vostre acompanyament [dels manifestants] ens farà dir-los amb veu clara, sense tremolar, que tenim un poble al darrere
El que estem fent és el correcte. Portem un bon camí i seguirem. I el que hem de dir a la gent és que votarem
Josep Piferrer
alcalde de palafrugell

Suport a Madrenas dels grups de CiU, ERC, el PSC i la CUP

J.Nadal/L.Artigas

La marxa d’ahir va tenir dos moments d’intervencions. Una part a la plaça del Vi, abans que comencés, i l’altra al final, amb valoracions a la premsa dels dos alcaldes que van declarar. A la plaça del Vi els regidors de Girona Carles Ribas (CiU), Maria Mercè Roca (ERC) i Laia Pèlach (CUP) van llegir un manifest de suport a Madrenas, al qual també es va sumar, en part, el PSC. Els regidors consideren que la citació a l’alcaldessa “és un atac a la institució municipal, i a la ciutadania que representa”. En aquest sentit, van manifestar el seu rebuig a l’actuació de la fiscalia. CiU, ERC i la CUP van afegir-hi una segona part en què reivindicaven el referèndum, i asseguraven que les amenaces no els aturaran, sinó que els donaran més força.

Tant Madrenas com Piferrer van agrair el suport de la gent. L’alcaldessa va destacar “la força del país” i va dir que era evident que les citacions eren per espantar-los: “Però és que mira que arriben a conèixer-nos poc!”, va concloure. Piferrer va dir que l’acompanyament de la gent els permetria afirmar que tenen “tot un poble al darrere”.

En la declaració, Madrenas va dir al fiscal que s’estaven extralimitant en les seves competències, que ella està al servei de la democràcia i que la seva obligació era respectar els drets dels ciutadans. El fiscal, va dir l’alcaldessa, la va aturar en aquest moment per dir-li que tot allò no venia al cas i que si seguia per aquesta línia més valia donar per acabada a la declaració. Madrenas va estar-hi d’acord i va posar-hi punt final. Un cop fora del Palau de Justícia, l’alcaldessa va dir que sentia vergonya de la manera de fer del govern espanyol i va avisar que tota aquesta actuació serà “una taca negra en el currículum democràtic de l’Estat espanyol.”

Per la seva banda, Piferrer es va acollir al dret a no declarar. Prèviament, però, va presentar al fiscal un escrit en què denunciava que s’estaven usurpant els seus drets com a alcalde i també els drets del poble de Catalunya.

El PSC de Girona va fer un comunicat en què reiterava el suport a Madrenas i a la possibilitat de debatre amb normalitat el futur de Catalunya. Per part del PP, la seva portaveu a Girona, Concepció Veray, va reclamar a Madrenas que abandoni “la via de la desobediència i la il·legalitat” i va considerar que l’alcaldessa està perjudicant la institució de l’Ajuntament amb la seva defensa de la causa independentista. Va lamentar també que el PSC se sumés ahir a la part del manifest dels regidors en suport a Madrenas i de rebuig de l’actuació de fiscalia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS