Política

Puigdemont fa una crida al civisme i al vot massiu l’1-O

Recorda que enlloc de la UE s’ha suspès ‘de facto’ l’autogovern ni s’ha aplicat l’estat d’excepció com a Catalunya

Vol acordar amb els agents econòmics i socials la resposta a l’“agressió”

Flanquejat per tots els consellers, llevat del d’Exteriors, desplaçat a Madrid, i el secretari del govern, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer ahir una crida a la ciutadania a respondre amb civisme i amb un vot massiu a les urnes de l’1-O a la “suspensió de facto” de l’autogovern i a l’aplicació del que considera “un estat d’excepció” a Catalunya. En una declaració institucional, el president no va dubtar a qualificar la munió d’escorcolls i de detencions de càrrecs i tècnics de la Generalitat com una “agressió coordinada per les forces policials del Ministeri de l’Interior” amb l’objectiu d’impedir als catalans de votar en el referèndum, però també l’activitat del govern català, un govern democràticament legítim, va recordar.

El govern considera que l’actuació policial és fora de tota empara legal i que vulnera l’estat de dret i totes les garanties constitucionals, a més de violentar la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. Puigdemont acusa el fiscal general de l’Estat de prendre “barra lliure” i de vulnerar garanties i procediments que hauria de protegir. El president qualifica de “situació inacceptable en democràcia” el seguit d’escorcolls “indiscriminats” en domicilis particulars, l’actuació fiscal fora del control judicial, la “intimidació” a mitjans de comunicació, el blocatge dels comptes de la Generalitat i la violació del secret de comunicacions postals. Segons ell, el govern de Mariano Rajoy ha mostrat el “rostre intolerant” que bona part de la política espanyola ha tingut històricament i ha travessat la línia vermella que “el separava dels règims autoritaris i repressius”.

Per tot això, el govern demana fermesa i serenor fins a l’1-O i una resposta pacífica al que considera “agressions i amenaces”, que, segons ell, pretenen trencar la convivència. Refermant la seva intenció de fer el referèndum, va demanar que l’1-O hi hagi una resposta massiva i cívica. També va avisar que el govern no es farà enrere perquè creu que no té dret de fer-ho sense decebre “el dret dels catalans de decidir lliurement el seu futur”. Després de recordar que el que va passar ahir a Catalunya no té precedents en cap estat de la Unió Europea, el president es va comprometre a estudiar amb els agents econòmics, socials i cívics les respostes conjuntes que cal donar a la situació creada.

En aquest sentit, Puigdemont es va reunir ahir, entre d’altres, amb els líders de CCOO, Javier Pacheco, i la UGT, Camil Ros, en una reunió d’urgència al Palau de la Generalitat. En un comunicat conjunt posterior, ambdós sindicats van condemnar les detencions policials per impedir el referèndum i van advertir que “la desproporcionalitat és un camí que porta a l’enfrontament polític i social”. Van denunciar la conculcació de drets civils, com els de manifestació, reunió i informació, i el secret de les comunicacions”. Els sindicats demanen una reacció ciutadana unitària i refermen el compromís amb el dret de decidir.

Declaració de Forcadell

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va fer també la seva declaració a primera hora de la tarda després d’haver participat en la reunió del matí al Palau de la Generalitat. Amb els expresidents Benach, Rigol i De Gispert i els membres de la mesa Anna Simó, Lluís Guinó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet al seu costat, la presidenta va denunciar que ahir s’havien “atacat les institucions catalanes” i l’autogovern. Després d’afirmar que s’havia aplicat l’estat d’excepció de facto i que s’havien vulnerat drets i llibertats democràtiques, Forcadell va demanar al govern espanyol: “Aquesta és l’única resposta que podeu donar davant un clam majoritari de la societat catalana? Davant la voluntat de votar només podeu oferir l’amenaça i la por?” I els va llançar un desafiament. “Passi el que passi l’1-O, si els catalans voten, ja hauran guanyat”, va concloure.

Els batlles del PSC no volen detencions

Els alcaldes del PSC del Baix Llobregat van demanar que “cessin les actuacions policials d’escorcolls i detencions d’alts càrrecs del govern” perquè només dificulten “una sortida democràtica i cívica”. Referint-se tant a les detencions com a les “pressions que pateixen els alcaldes contraris a l’1-O”, la declaració afirma que “els temps de la por, les amenaces, les detencions i d’assenyalar una persona per les seves creences polítiques han quedat lluny”. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va afirmar que el referèndum “il·legal” està condemnat al fracàs i va demanar als dos governs que aturin l’escalada si volen evitar “el desastre”. El secretari general del PP, Santi Rodríguez, va afirmar que “l’Estat té el dret i el deure de defensar la democràcia i l’estat de dret”. Inés Arrimadas (Cs) va culpar la Generalitat de les detencions i les protestes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona