Política

Regne Unit

May: “Deixarem la UE, però no deixarem Europa”

La primera ministra britànica proposa a Florència una transició suau pel ‘Brexit’, dilatant-la fins el 2021

Assegura que els ciutadans de la UE residents al Regne Unit mantindran els seus drets

La primera ministra britànica, Theresa May, va triar Florència, símbol de la cultura europea i ciutat festejada des de fa segles pels escriptors i artistes britànics, per fer el tercer gran discurs sobre la separació del Regne Unit de la Unió Europea (UE). May, que està vivint el seu moment de més debilitat política, va fer servir un to conciliador i proper, començant pel títol de la conferència: Història compartida, desafiaments compartits, futurs compartits

May va anar a la capital de la Toscana per demanar que se suavitzi el Brexit, proposant una transició més dilatada i lleugera. El Regne Unit deixarà la UE oficialment el març del 2019, però la líder britànica va proposar establir un període de transició que s’allargaria fins al 2021. Durant aquest període, les dues parts continuarien tenint accés als mercats respectius i hi hauria lliure circulació de persones, tot i que amb un sistema de “registre” per preparar-se per a les noves normes d’immigració. A més, el Regne Unit continuaria contribuint al pressupost de la UE.

Per May, la cooperació entre el Regne Unit i la UE continuarà després del Brexit, perquè està basada en uns “valors comuns” de democràcia, llibertat i respecte dels drets humans. “Estem deixant la UE, però no estem deixant Europa”, va explicar una May somrient, amb to didàctic i ferm, conscient d’estar fent un discurs en què s’hi juga el seu futur polític.

El lloc escollit per dirigir-se als europeus va ser l’aula magna de l’antiga Escola dels Carabinieri, ara seu municipal, dins del monumental complex de Santa Maria Novella. La platea, d’unes dues-centes persones, estava formada per empresaris i financers britànics i italians, i per un gran nombre d’ambaixadors. També hi havia l’alcalde de Florència i un representant del govern italià. No hi havia, en canvi, cap líder europeu ni tampoc representants de la Comissió Europea.

“Volem que us quedeu”

May va aprofitar el discurs per tranquil·litzar els ciutadans de la UE residents al Regne Unit: es podran quedar i podran conservar els mateixos drets que tenen ara. I es va dirigir als 600.000 italians que viuen al seu país: “Volem que us quedeu, us valorem i us donem les gràcies per la vostra contribució a la nostra nova vida nacional”, va afirmar.

La política conservadora va demanar “imaginació i creativitat” per establir les noves relacions entre el Regne Unit i la UE. Al final de la conferència, alguns periodistes britànics van preguntar-li si els votants del sí al Brexit no tindrien motius per a sentir-se enganyats, veient que la sortida de la UE s’allargarà, de facto, dos anys més. May va respondre’ls que un període de transició és indispensable per no perjudicar els ciutadans i a les empreses.

LES FRASES

El Regne Unit serà sempre al costat dels seus aliats per defensar els mateixos valors
El Regne Unit no s’ha sentit mai completament a casa en el si de la UE
Theresa May
primera ministra britànica
May ha expressat un esperit constructiu, que és també el de la UE en aquestes negociacions
Michel Barnier
negociador del ‘BrExit’ per la UE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona