Política

L'altra cara de l'1-O

El pa “independent” o el sí de xocolata

El forn Baltà de Sants pasta paperetes, mentre proliferen les que es venen en forma de dolç

Els clients del forn Baltà, al barri de Sants de Barcelona, tenen un dilema ben clar plantejat des de l’aparador de l’establiment: “Voleu refregar el tomàquet en un pa independent?” És la campanya del Refreguèmlum una curiosa paraula inventada amb què des de l’establiment, obert el 1934, ofereixen la seva versió personal de l’actualitat catalana. “Hem estat fent aparadors en to irònic sobre temes d’actualitat des de l’època del Roldán, i evidentment no podíem deixar de fer-ho ara”, explica Josep Baltà, propietari del forn. “És una llàstima haver de dir les coses sense poder dir-les”, explica el forner, que ha acompanyat aquesta divertida (i gastronòmica) versió del referèndum amb la producció i venda d’uns pans en forma de papereta, dels quals en venen una vintena al dia.

La suma de papereta i xocolata, però, ha estat una de les que més èxit han tingut al territori. Després que la Dolceria Pujol de Berga es fes famosa a les xarxes a principis de mes amb la seva proposta de vot de xocolata, altres establiments s’han animat a imitar-la. Entre ells, la pastisseria Ferrer, de Badalona. “Si calles, el que està al teu costat també callarà”, afirma Àlex Ferrer, el seu propietari. A la botiga, en què disseny, producció i comercialització són un mà a mà entre tres germans, van plantejar-se fer unes poques paperetes de xocolata com les de Berga per acompanyar un aparador reivindicatiu. La seva sorpresa va ser, però, quan els clients van començar a demanar que els venguessin aquelles paperetes comestibles. “Ja n’hem venut unes cinquanta”, explica Ferrer.

Entrenament diari per estar a punt l’1-O

Òmnium Cultural proposa un referèndum cada tarda a Badalona per exercitar els reflexos dels electors
Marta Membrives

De la mateixa manera que els jugadors de bàsquet escalfen els canells per als tirs lliures, a Badalona–-bressol del basquetbol, per cert– els veïns poden començar ja la seva tanda d’entrenaments per estar ben preparats per a l’1-O. Òmnium Cultural és l’encarregat d’oferir les eines al cèntric local que ha obert al carrer de Mar, on cada tarda brinda a tothom la possibilitat de participar en un referèndum i posar la papereta en una urna. Taronges o pomes? Bolígrafs o llapis? Xocolata, blanca o negra? Pinces de la roba, de fusta o de plàstic? La vida està plena de dilemes i, tal com diu l’eslògan d’Òmnium, tots hem nascut amb la capacitat de decidir. Només cal portar de casa les ganes de votar, però, a jutjar per la bona afluència del local un dia qualsevol, de motivació no en falta gens i, a mesura que passa la tarda, l’urna es va omplint. De regal, els participants es poden emportar una peça de l’opció escollida. Els repetidors pregunten pel resultat del dia anterior. “De debò que van guanyar les taronges? Jo estava convençuda que Badalona era més de pomes”, expressava dijous una senyora poc aficionada als cítrics. El president d’Òmnium Cultural al Barcelonès Nord, Jordi Ballesteros, assegura que l’acció, que qualifica de “caricatura del referèndum”, vol posar en evidència que “decidir no és ni perillós ni il·legal”. De fet, per a molts és terapèutic. Entren, fan petar la xerrada amb els voluntaris d’Òmnium, voten mentre es fan una selfie per immortalitzar el moment i marxen. La papereta, a l’urna, i ells, contents. “Hem votat i votarem”, exclamen satisfets a la sortida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona