Política

La UdG, amb la democràcia

Prop de 5.000 persones es concentren a la UdG per defensar la llibertat

La comunitat educativa es bolca en la defensa del referèndum de l’1 d’octubre

Els estudiants afirmen que hi haurà moltes més mobilitzacions

La comunitat educativa de la Universitat de Girona (UdG) va respondre ahir massivament a la crida a la mobilització de l’equip del rectorat per defensar el referèndum d’autodeterminació, convocat per a l’1 d’octubre. Prop de 5.000 persones, estudiants, membres del personal administració, docents i investigadors, es van concentrar a la plaça de Sant Domènec, seu del rectorat, en una de les concentracions més importants que es recorden, per “expressar lliurement el desig de democràcia” des de tota la comunitat educativa universitària. L’acte central va tenir lloc passades les 12 del migdia després que els manifestats anessin arribant des dels campus Montilivi, Centre i Barri Vell.

Contra la repressió

Els representants de dues generacions i dues responsabilitats diferents van ser els escollits per fer els parlaments i llegir els manifestos: el rector de la UdG, Sergi Bonet, i el coordinador del consell d’estudiants, Pau Parals.

Sergi Bonet va defensar, com és habitual, el seu ferm compromís perquè les universitats públiques formin, a més de bons professionals, “persones lliures, crítiques i compromeses socialment”. Bonet va defensar el dret a decidir, especialment des del respecte a totes les ideologies: “Algú podria pensar que som aquí per defensar una opció o una ideologia política determinada, no és això; de cap manera. La nostra universitat és tan diversa ideològicament com ho és la societat. Avui som aquí amb total respecte a totes les opcions o ideologies polítiques democràtiques”, i hi va afegir: “És cert, som molts i moltes que desitgem una Catalunya independent en forma d’una república, laica i dirigida per persones honestes. Una república que no discrimini els seus ciutadans ni pel seu origen, ni per la seva llengua materna, ni pel seu gènere.” En aquest sentit, el rector va remarcar que l’acte volia ser una “defensa de la democràcia, la llibertat d’expressió i el dret a decidir de tots els pobles” i de “totes i tots els que volem denunciar les múltiples agressions que s’estan produint contra les nostres institucions democràtiques i contra els nostres representants polítics elegits pel nostre poble democràticament”.

El coordinador del consell d’estudiants, Pau Parals, va denunciar en la lectura del manifest –que té més de 3.000 persones que hi donen suport– els escorcolls i les detencions de la Guàrdia Civil de dimecres passat. Per Parals, això només es pot entendre com una greu violació” dels drets feta per l’Estat espanyol. En el manifest s’exigeix al govern del PP que “abandoni la repressió” i iniciï un procés de diàleg amb la Generalitat, deixant clar que les mobilitzacions no s’aturaran [vegeu peça].

Als peus de la catedral

Seguidament, els manifestants van recórrer diversos carrers de Girona i es van aturar a les escales de la catedral, on es van fer una fotografia de forta càrrega simbòlica. La mobilització va acabar a dins del pati de les magnòlies de la seu de la Generalitat.

En aquest punt es van tornar a llegir els manifestos. En representació del govern, hi va assistir Pere Saló, responsables de Territori i Sostenibilitat, que va afirmar que el pròxim 1 d’octubre es podrà votar, i va aprofitar, en nom de la institució, per agrair el suport. A la tarda es va organitzar una paellada popular i també hi va haver debats al voltant del referèndum i de les diverses estratègies a seguir la setmana que ve.

LES FRASES

Avui som aquí totes i tots els que defensem la democràcia, la llibertat d’expressió i el dret a decidir dels pobles
Volem denunciar les agressions que s’estan produint contra les nostres institucions democràtiques
Sergi Bonet
rector de la universitat de girona (UdG)
Ara toca defensar la democràcia, hem d’estar amb el govern de Catalunya en un moment tan transcendental per a tot el país
Avui serà la primera mobilització de moltes més. Això només acaba de començar i els estudiants hi som
Pau Parals
Coordinador del Consell d’estudiants de la udg

Els estudiants creen un comitè per a la defensa del referèndum

J.Trillas

La manifestació es va acabar, però no el treball i encara menys la mobilització. Els estudiants volen continuar treballant a favor del dret a decidir, la llibertat i el referèndum.Un cop les prop de 5.000 persones van concentrar-se a les Àligues i van escampar-se com una riuada pels carrers de Girona, el treball va continuar. Es estudiants volen seguir tota la setmana i, per això, ahir a la tarda al claustre de Sant Domènec es va crear el Comitè per a la Defensa del Referèndum de la UdG. Segons Pau Parals, aquest comitè, que tot just va començar a caminar ahir a la tarda, té com a objectiu organitzar actes al llarg de tota la setmana que ve, que sostenen que serà clau. El formen membres del consell d’estudiants o del sindicat d’estudiants.

Mobilització contínua

L’objectiu és que la mobilització continuï, si bé ja més organitzada. Es volen fer xerrades i tallers, com ara un sobre temes antirepressius, a més d’altres que es prepararan en una de les càtedres o, fins i tot, una acampada, entre altres propostes. Ara tot són idees i, segons Parals, s’aniran concretant al llarg de les pròximes hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona