Política

Ens públics, acadèmics i internacionals relleven els síndics electorals perseguits

El govern intenta evitar que el Constitucional els multi amb milers d’euros cada dia

El TSJC demana a la Generalitat que tanqui el web que informa dels col·legis

Els drets electorals amb vista a l’1 d’octubre ja estan en mans d’organismes públics, acadèmics i internacionals. La Sindicatura Electoral de Catalunya –creada pel Parlament per exercir de junta electoral per al referèndum– va cedir les seves funcions a aquests ens d’arreu del món, el nom dels quals no va transcendir.

La decisió, que inclou els titulars i els suplents i els síndics territorials, es pren després de les multes fixades dijous pel Tribunal Constitucional per a cadascun dels cinc membres de la Sindicatura, que pugen a 12.000 euros diaris per persona. El mateix alt tribunal va fixar també 6.000 euros diaris per a cadascun dels síndics territorials si no desisteixen d’organitzar l’1-O. Com que la resolució del Constitucional es va publicar ahir al BOE, les sancions es podrien haver aplicat a partir d’avui mateix en continuar els preparatius del referèndum. Segons fonts del govern, en conjunt les multes podien ascendir a dos milions d’euros.

La resolució dels magistrats, que utilitzaven per primer cop les funcions coercitives que els va atorgar el PP, els exigeix revocar totes les resolucions i acords que hagin adoptat, comunicar aquesta revocació als seus destinataris i obliga els síndics a renunciar als seus càrrecs.

Aprovada pel Parlament, la Sindicatura Electoral, formada pels juristes Marc Marsal, Marta Alsina i Josep Pagès, i els politòlegs Jordi Matas i Tània Verge, va comunicar que cessava al govern i donava per finalitzada la seva tasca. L’executiu els va agrair els serveis prestats.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va qualificar d“acte jurídicament innecessari” el gest, ja que també considerava “suspès” el nomenament. En canvi, el vicepresident, Oriol Junqueras, va garantir que el relleu “no posa en risc les garanties” de l’1-O.

D’altra banda, el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) va notificar ahir al govern l’obligatorietat de “deixar fora de línia i deshabilitar” qualsevol accés al web que informa de la relació dels col·legis electorals, onvotar.garantiespelreferendum.com.

Fan cessar Jové per protegir-lo del TC

El govern va aprovar ahir el decret de cessament de Josep Maria Jové com a secretari general del Departament de la Vicepresidència i Economia i Hisenda per “protegir-lo” del “despropòsit democràtic sense precedents” que suposen les sancions imposades pel Tribunal Constitucional (TC), segons va denunciar el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, després d’una reunió extraordinària de l’executiu. A Jové, que a primera hora de la tarda va quedar en llibertat després de romandre detingut des de dimecres, se l’ha condemnat juntament amb els membres de la Sindicatura Electoral a pagar multes de fins a 12.000 euros diaris per la seva implicació en l’organització del referèndum. Es preveu que en els pròxims dies Vicepresidència dugui a terme la redistribució de les competències que exercia el secretari general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia