Política

catalunya nord

Elecció pel Senat, aquest diumenge

Els ’gran electors’ elegiran per sis anys els dos senadors de Catalunya Nord

Aquest diumenge tindrà lloc l’ elecció dels dos escons de senador que compta el departament dels Pirineus-orientals, més globalment la Catalunya Nord.

Les candidatures estan tancades des del 8 de setembre i són 14 els candidats declarats i els seus suplents. Entre ells figuren els dos senadors sortint, Hermeline Malherbe (PS), també presidenta del consell departamental i François Calvet, el batlle del Soler (LR). Gairebé tots els partits o moviments polítics estan representats, excepte La France Insoumise de Jean-Luc Mélenchon que denuncia el costat «arcaic» d’aquest mode d’escrutini i no presenta cap candidat a tot l’Estat.

L’ elecció tindrà lloc al Palau de Congressos de Perpinyà, diumenge de 8h30 a 11h per la primera volta i de 15h30 a 17h30 pel la segona, si s’escau. El resultats es proclamaran immediatament després.

El Senat francès que compta amb 348 senadors, es renova cada sis anys per meitat. Enguany són els departaments numerats de 37 a 95, més els territoris d’ultramar que voten. Això representa uns 72.000 ’grans electors’ per aquestes eleccions estatals i 1089 per Catalunya Nord. Els departaments tenen un nombre de senadors proporcional a la seva població, de només un per la Lozera fins a 12 per París.

El col.legi electoral dels 1089 electors nord-catalans compost d’elegits locals és establert pel prefecte.

’Grans electors’

Qui designa els senadors ? A Catalunya Nord el col.legi electoral és format pels mateixos dos senadors sortint, els quatre diputats, els consellers regionals i departamentals, els 226 batlles o batllesses nord-catalans i uns delegats municipals que es designen segons la població : de 1 per les comunes més petites fins a 15 pels pobles de 9000 habitants. Més enllà de 9000 habitants, s’hi afegeixen un ’delegat suplementari’ per cada 800 habitants, cosa que representa en total uns 1089 electors a Catalunya Nord.

A l’Estat, són en total 162.000 ’grans electors’ ( uns 72.00 per aquesta elecció de la meitat de la cambra) .

El vot dels delegats és obligatori (multa de 100€ si no compleixen la votació).

Nombroses veus s’han aixecat al llrg dels anys per denunciar un sistema ’monàrquic’ ultrapassat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia