Política

Marató contra la involució

L’ANC i Òmnium reparteixen un milió de paperetes de l’1-O

Forcadell, Sànchez i Cuixart denuncien que l’Estat actua com en el franquisme

Encartellada massiva arreu del país sense incidents

La Guàrdia Civil requisa cartells del referèndum? Encartellada massiva arreu de Catalunya. La Guàrdia Civil comissa paperetes? Repartiment de més d’un milió de paperetes oficials de l’1-O per tota l’àrea de Barcelona. “A cada agressió, a cada repressió, hi respondrem fermament, però serenament”, advertia ahir Carme Forcadell des de la plaça de la Universitat. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural afrontaven ahir l’última setmana abans de la votació amb una marató per la democràcia: més de 500 activitats de to festiu a favor de la llibertat d’expressió. Es van organitzar tallers per confeccionar pancartes, cartells, murals i lones que van servir per empaperar les parets de democràcia.

Les entitats sobiranistes, denunciades per sedició, van repartir més d’un milió de paperetes de l’1-O i van tornar a fer una crida a la mobilització permanent. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, llançava a l’aire un feix de les buscades paperetes a la porta de la Universitat de Barcelona. En un discurs davant de centenars de persones, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va denunciar que el govern espanyol “parla de democràcia, però està actuant igual que la dictadura franquista”. “El Tribunal de Responsabilitats Polítiques i el Tribunal Especial de Repressió de la Maçoneria i del Comunisme també obrien procediments penals i posaven multes, i també perdonaven la gent si abjurava de les seves idees. 42 anys després de la mort del dictador, ens trobem havent de sortir al carrer per defensar els drets civils i les llibertats democràtiques”, va lamentar Forcadell.

Com els dictadors

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va alertar de la mateixa involució democràtica: “Estan intentant desfer els principis de l’autogovern a Catalunya; fan i desfan com volen, com els dictadors.” No en va, va recordar que el concepte de sedició el recull el Codi Penal franquista del 1973. Precisament, el “director tècnic” designat per la fiscalia per coordinar la repressió a l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, ha convocat per avui la primera reunió de treball amb el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, a la seu de la delegació del govern espanyol.

Mentre Sànchez feia una crida a evitar “totes les provocacions”, un helicòpter de la policia espanyola sobrevolava la plaça. La gent, espontàniament, alçava els braços i se n’acomiadava. L’helicòpter va fer un parell o tres de voltes, volant cada vegada més baix, perquè el veiés tothom.Un helicòpter de la policia, equipat amb tecnologia que pot arribar a llegir les pantalles dels mòbils, sobrevola el Palau de la Generalitat cada vegada que algú surt al Pati dels Tarongers. “Estan molt nerviosos perquè fa mesos que busquen el que no troben, el tresor democràtic més ben guardat d’aquest país: les urnes”, va celebrar Sànchez.

Cuixart va advertir que “d’aquí a poc intentaran posar Enric Millo [delegat del govern espanyol a Catalunya] de president de la Generalitat”. “Pels mateixos motius que ens reprimien als anys setanta ens volen reprimir el 2017 –va censurar–. No ho va poder fer el franquisme, no ho podran fer ells ara.”

Cuixart, Sànchez i Forcadell van coincidir a demanar calma per no donar excuses al govern espanyol: “Volen fer veure que aquí hi ha violència, però no n’hi ha, ni n’hi ha hagut ni n’hi haurà.” La presidenta ho va batejar com a “operació Tumult”.“Volen tancar-nos a la presó”, va constatar Forcadell, que va transmetre l’agraïment dels detinguts la setmana passada: “Ells us sentien, sentien la gent de fora, a la caserna de la Travessera de Gràcia. Sabien que érem a l’Arc de Triomf i a la Ciutat de la Justícia.”

La presidenta també donava les gràcies als ciutadans de l’Estat que alcen la veu contra la repressió a Catalunya: “Això no és un enfrontament entre pobles; tots els demòcrates dels pobles d’Espanya lluitem per les llibertats civils i els drets democràtics.”

En acabar, Sànchez i Cuixart van sostenir entre tots dos una papereta i van convidar els assistents a agafar-ne una a la porta de la universitat, “on tot comença”. N’hi havia 100.000 i es van esgotar. A dins, els estudiants s’han proveït de menjar i disposen de sacs de dormir i màrfegues. La façana de l’edifici va quedar encartellada, amb imatges de Piolín votant sí i de la cara de Rajoy amb el lema “That’s all, folks!”, així com amb cartells d’“Hola, república” i de “Votem per ser lliures” en diversos idiomes. Les proclames s’estenien per la ciutat, al mercat de Santa Caterina, a les parades d’autobús, a les boques de metro... Per acabar-ho d’adobar, dues fotocopiadores treballaven a tot drap per imprimir cartells a favor de l’1-O.

I mentre el vaixell de creuer Moby Dada, que allotja els efectius policials espanyols desplaçats per reprimir l’1-O, alimentava la humiliació tapant amb unes lones la imatge de Piolín, el canari groc emmordassat anava ocupant les façanes del país.

LES FRASES

El govern espanyol parla de democràcia, però està actuant igual que la dictadura franquista
Carme Forcadell
Presidenta del Parlament
Estan intentant desfer els principis de l’autogovern; fan i desfan com volen, com els dictadors
Jordi Sànchez
President de l’ANC
Pels mateixos motius que ens reprimien als anys setanta ens volen reprimir el 2017
Jordi Cuixart
President d’Òmnium


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona