Política

setge a l'1-O

desplegament policial

L’Estat alerta estudiants i famílies sobre l’assistència a les manifestacions

La Fiscalia de Menors adverteix de les “situacions de risc” a què s’exposen els nens en les protestes

El govern espanyol alerta sobre “l’ús d’alumnes”

El setge al referèndum s’estreny a mesura que s’acosta l’1 d’octubre i s’eixampla fins a arribar als estudiants, que avui tenen convocada una manifestació contra les mesures del govern espanyol. La Fiscalia de Menors va advertir ahir pares, centres educatius i el Departament d’Ensenyament que l’assistència de menors a les manifestacions i concentracions pel referèndum pot comportar riscos per a ells. El ministeri públic recorda que la custòdia dels menors va a càrrec dels centres escolars en horari lectiu i que el fet que els pares autoritzin l’assistència a les manifestacions no eximeix ni les famílies ni els centres de la responsabilitat civil pels danys materials o personals que puguin causar o puguin patir en aquests actes.

La fiscalia justifica el seu avís arran de les notícies aparegudes en mitjans de comunicació sobre el fet que alguns menors estan sol·licitant autorització per no assistir a classe per participar en concentracions i manifestacions que “podrien derivar en situacions de risc”. En l’ofici, el fiscal ordena a les fiscalies de menors catalanes que facin un seguiment individualitzat de cada cas que inclogui un expedient de risc.

El Ministeri d’Educació es va sumar a la pressió sobre els estudiants i les famílies i va enviar un requeriment a la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, per la “utilització d’alumnes” en actes de suport al referèndum i va exigir que “depuri responsabilitats” i “repari els drets conculcats”. En l’escrit, el ministeri posa una desena d’exemples d’actes que s’haurien dut a terme en horari lectiu escolar per part d’alumnes menors, “sense prèvia autorització dels pares ni comunicació prèvia al director”.

La consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, va tornar a sortir ahir en defensa de la legalitat del referèndum i va reiterar que els directors dels centres no han d’assumir cap responsabilitat pel que fa a la votació de l’1 d’octubre. Ponsatí va recordar que el seu departament té les claus de tots els centres i que els responsables dels centres no tenen cap paper en cap contesa electoral. El Departament d’Ensenyament serà, a més, un dels més de 2.000 col·legis electorals en la votació de l’1 d’octubre.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va criticar amb duresa l’ofici de la fiscalia i va assegurar que els estudiants no són “tutelats per ningú”, sinó “un subjecte polític sobirà que s’organitza”. El SEPC va expressar també la seva “solidaritat i suport a tots aquells professors o direccions dels instituts del territori que estiguin sent investigats o amenaçats per obrir i garantir la votació de diumenge”.

Mobilitzacions a tot arreu

Els estudiants de secundària i els universitaris van iniciar ahir una sèrie de dies de mobilitzacions que tindran el seu punt àlgid avui. Al matí, els alumnes de la UAB van tallar l’AP-7, mentre que un altre grup d’estudiants universitaris van fer el mateix amb la Diagonal, a Barcelona, i alumnes de secundària, la Meridiana. A la Universitat Pompeu Fabra es van suspendre les classes d’avui i demà, mentre que a Lleida es van manifestar 800 estudiants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alemanya

Augmenta la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La Junta Electoral avisa que els acampats no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona

La CUP defensa fer fora “les forces d’ocupació” de Sant Climent Sescebes

SANT CLIMENT SESCEBES
Nacions Unides

Una aclaparadora majoria de l’Assemblea General demana la integració plena de Palestina a l’ONU

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA