Política

Procés sobiranista

1-O

Desbordats de solidaritat

Estudiants acampats a la Universitat de Barcelona atenen les demandes de la gent mentre reben el suport ciutadà que els encoratja a “resistir”

Esperen el resultat de la votació per decidir si desallotgen l’edifici

Dia de reflexió a la Universitat de Barcelona. Ni tallers ni xerrades. Comparat amb l’activitat frenètica de la setmana, el campus està tranquil. A la porta, els joves continuen responent a les preguntes de la gent, mentre a dins petits grups d’estudiants xerren. L’Omar Lluís, de Calafell, fuma estirat en una hamaca. Ha dormit poc. “Jo no soc nacionalista català. Això no pot ser un canvi de bandera. Del que es tracta és d’obrir un procés constituent per trencar el cadenat del 78. El que cal és retornar la sobirania al poble català i als altres pobles de l’Estat.”

Mentre parla se li acosta una dona d’uns cinquanta anys i li demana si ha menjat. “Ja has esmorzat bé, avui? Has pres prou proteïnes? Són importants per no tenir una baixada de sucre i aguantar bé”. Ella, la Piedad, no és la primera vegada que s’acosta a la Universitat. Ja la coneixen. Es presenta com una “activista política” i explica que ha patit persecucions. Un fotògraf argentí que ha vingut des de Madrid a intentar entendre el procés català s’acomiada d’ella amb educació. “He de marxar, ho sento, vaig a veure si faig fotos a algunes escoles...” La resta de joves fan com si l’escoltessin... Hi ha bon ambient, a la Universitat. Abraçades, somriures. I solidaritat, sobretot molta solidaritat. “La gent ens porta menjar, aigua... L’altre dia un senyor ens va portar una capça plena de pastes per esmorzar”, explica Biel Cusach, mallorquí de les JERC. Per no parlar de les aportacions econòmiques. A la taula informativa instal·lada a la porta d’entrada hi ha dos o tres caixes de resistència on pràcticament ningú diposita monedes. “Fa una estona un home hi ha posat un bitllet de 50 euros”, diu un jove.

L’emoció, un dia abans de les votacions, està en un nivell màxim. Un home de 64 anys s’acosta a la taula d’assessorament. A l’aplicació informàtica va sortir-li una adreça que no existeix i va trucar a l’ANC. “Em van dir que no pateixi, que hi haurà una persona a les set del matí i ens portarà allà on hem de votar. En aquest tema els veïns confiem més en l’ANC que en l’Ajuntament de Barcelona”, assegura. I ho diu amb pena. “Perdoni que m’emocioni, però he patit el franquisme i això em fa veure que ens n’hem d’anar. I jo estimo els espanyols, no vaig contra ningú, és qüestió de governar-nos.”

“A comeeerrr...”, criden dos estudiants. Reparteixen amanides i carmanyoles amb arròs o pasta. També conviden els visitants, entre els quals hi ha periodistes estrangers, acreditats prèviament al centre de premsa de Mediapro. Tot impecablement organitzat... I dilluns, què fareu? “Dependrà del resultat de les eleccions i del que es faci amb aquest resultat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona