Política

Les urnes més defensades

Entitats i veïns es coordinen per mantenir oberts els col·legis i resistir pacíficament quan la policia intenti tancar-los

El govern garanteix que el dispositiu està preparat malgrat els escorcolls de la Guàrdia Civil

Mai ningú havia dormit tan poc per defensar unes urnes. “Com més gent garantim la votació, més irreversible i inapel·lable serà la voluntat del poble.” Així començava el manual per als responsables d’Escoles Obertes que es va difondre ahir per les xarxes socials, esquivant els intents de les institucions de l’Estat espanyol per impedir el referèndum, mentre els grups de ciutadans que ocupaven col·legis electorals s’ampliaven i es repartien, gràcies a una sofisticada organització civil. Segons comunicacions usades pels activistes, un nombre majoritari de seus estaven plenes ahir a la nit. La delegació de l’executiu espanyol a Catalunya assegurava, en canvi, que eren una minoria. El govern té 7.235 representants de l’administració i coordinadors locals amb capacitat tècnica i experiència, que han estat formats específicament per afrontar la jornada d’avui. També disposen de claus per obrir els punts de votació que estiguin tancats a primera hora del matí, segons fonts coneixedores del dispositiu.

Els canvis de col·legi que s’hagin de produir per incidències diverses se senyalitzaran a les portes dels centres afectats, segons les mateixes fonts, i les urnes i les paperetes també arribaran. Els implicats en el dispositiu tenen la informació duplicada i triplicada per si algunes persones no poden actuar d’acord amb la planificació. El govern mantenia, per tot plegat, que el referèndum es farà. Garantia que els escorcolls de la Guàrdia Civil al CTTI i al Cesicat per impedir el recompte informàtic i un hipotètic vot electrònic no frenaran el dispositiu electoral. Des de La Moncloa, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va donar el referèndum per “anul·lat per l’estat de dret”. Sobre els Mossos d’Esquadra requeia una pressió sense precedents. D’una banda, per part del Ministeri de l’Interior. De l’altra, pels catalans que reclamen l’exercici del dret a l’autodeterminació, emparats en el dret internacional, i denuncien l’atac als drets fonamentals. Al llarg del dia d’ahir, agents de la policia catalana es van continuar presentant als col·legis, que encadenaven activitats diverses. Pretenien avaluar la situació i advertir-los de la prohibició que es voti avui. El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, serà al centre de coordinació de la policia catalana i, segons fonts del cos, no està previst que s’hi desplaci el número 3 del Ministeri de l’Interior, Diego Pérez de los Cobos, a qui la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ratificar com a coordinador de totes les forces policials. Això inclou els 10.000 agents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional arribats per impedir l’1-O.

El referèndum podria marcar un punt de no retorn a Catalunya i acabar d’elevar la rellevància del conflicte català a escala internacional. I pot fer-ho, paradoxalment, tant si la jornada electoral es desenvolupa amb uns mínims de normalitat com si l’actuació policial i judicial impedeix que els més de 5.343.000 ciutadans cridats a votar puguin exercir el dret a pronunciar-se o abstenir-se amb llibertat. Els dos escenaris estan previstos pel govern, que adaptarà les seves compareixences públiques als esdeveniments, i que disposa de plans alternatius per afrontar les incidències. La primera aparició pública serà a les vuit del matí, amb els consellers Jordi Turull i Raül Romeva.

L’ANC i Òmnium van rebaixar les expectatives de participació. Consideren que si un milió de persones voten (menys de la meitat que el 9-N) ja serà un “èxit”, tenint en compte que el dispositiu policial pot impossibilitar que es voti en molts centres. Una participació d’aquestes característiques, encara que es multipliquin les imatges de multituds fent cua davant dels col·legis pacíficament, complicaria l’homologació internacional dels resultats i l’aplicació fil per randa de la llei de transitorietat jurídica. La norma preveu una proclamació de la independència dos dies després de la publicació oficial dels resultats en cas que el sí s’hi imposi per majoria. En canvi, aquest escenari podria donar pas a un increment de les mobilitzacions per l’autodeterminació sense precedents. En tot cas, la lectura dels resultats i les decisions sobre el que vindrà les consensuarà l’anomenat estat major del procés, amb Puigdemont al capdavant. La previsió del gabinet del president és que voti a primera hora del matí a Sant Julià de Ramis i, després, segueixi la jornada des del Palau de la Generalitat amb diversos membres del govern.

Mentre milers de ciutadans muntaven festes d’allò més diverses per al veïnat en espais electorals d’arreu del país, unes 500 persones convocades per entitats espanyolistes van omplir el centre de Barcelona de banderes rojigualdas fins a arribar a la plaça de Sant Jaume, on van arrencar cartells i van cridar proclames com ara “Puigdemont, a la presó”. Uns quants manifestants es van enfilar a la façana de l’ajuntament de Barcelona per intentar arrencar la pancarta de “Més democràcia”. Van aconseguir esquinçar-la. I és que milers de persones es van concentrar davant d’ajuntaments d’arreu de l’Estat per reivindicar la unitat d’Espanya. A Madrid, van cantar el Cara el sol a la plaça de Cibeles. “Aquesta és la realitat”, va piular Puigdemont. En un moment de màxima presència de periodistes de mitjans internacionals, el president s’exhibia convençut: “Guanyarem.”

Com a molt tard, a les cinc

La convocatòria civil per protegir els col·legis per a aquells que no s’hi quedessin a dormir era a les cinc d’aquest matí. Les assemblees territorials de l’ANC i d’Òmnium, els comitès de defensa del referèndum locals, les AMPA, entitats diverses i grups de ciutadans constituïts expressament es van coordinar amb un objectiu: mantenir obertes el màxim de seus electorals possible amb desenes de persones que n’impedeixin el desallotjament amb resistència pacífica i passiva perquè els Mossos d’Esquadra no les tanquin abans de les sis del matí. Les pretenien mantenir obertes a les vuit, comptant que els membres de l’administració electoral començarien a arribar una hora abans i que llavors es començarien a senyalitzar els col·legis. Els mòbils bullien amb missatges a les xarxes socials i aplicacions de missatgeria com WhatsApp, Telegram i Signal.

Segons el manual d’Escoles Obertes, també a les vuit s’hauria de retirar el material partidari per garantir que en un radi de cent metres es preserva la neutralitat i la institucionalitat que pertoca. Es constituirien les meses i, si els titulars i els suplents de les presidències i les vocalies no s’hi presentessin, els rellevarien els primers que formin la cua a la porta del col·legi. A les nou ha de començar la jornada. Les entitats demanen que els punts de votació estiguin protegits fins al tancament, a les vuit del vespre, i encarà més enllà durant el recompte. Alerten que no s’ha de respondre a provocacions de ningú, que s’han aïllar les amenaces i que es documentin a les xarxes socials. Davant de les forces policials, subratllen, resistència pacífica, ironia i intel·ligència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat