Política

opinió

Autogestió

Vaga general i país trasbalsat. Les imatges de diumenge no s’esborraran mai més. No és tan fàcil com eliminar-les d’un ordinador, d’un mòbil ó d’un ordinador. Són imatges de la memòria col·lectiva que costen d’esborrar. Fer mal als ciutadans que, encertats o equivocats, autogestionaven com podien un referèndum que el seu govern –la Generalitat– també, encertadament o equivocadament havia convocat. “No era eso, no era eso...”, deia Ortega y Gasset quan l’any 1936 va veure que cremaven esglésies al voltant del seu domicili a Madrid i després d’opinar que quelcom s’havia de fer per solucionar els encerts o els errors de la República. Es posava les mans al cap. No volia arribar tan lluny. En aquella època no hi havia tanta facilitat d’imatge i tot era més difícil de creure que avui, que hem vist en directe els cops de porra. “No era això, companys –cantava Lluís Llach–, pel que vam lluitar tant de temps”... Després de tant de temps de procés sobiranista, d’uns en contra, d’altres a favor i d’altres que s’ho pensen, “no era això” allò que volíem veure. Grans estomacades i avui una vaga general per protestar pel comportament de la policia.

Fa dies que aquest país trasbalsat s’està autogestionant: la gran manifestació de l’Onze de Setembre, les prèvies de l’1 d’octubre, les nits d’insomni de molts ciutadans després de les cassolades, la jornada electoral de diumenge amb totes les originalitats corresponents i la vaga d’avui, que serà dels ciutadans amb el suport dels sindicats, els partits polítics i el govern. L’autogestió ciutadana s’acabarà i llavors serà novament el moment de la política. De moment encara no està convocat el ple del Parlament que podria aprovar la declaració unilateral d’independència i altres conseqüències derivades del resultat de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona