Política

Violència policial durant l'1-O

Deu víctimes de l’1-O, ateses al servei legal gratuït de Barcelona

Els advocats demanen imatges per documentar la denúncia de l’home ferit a l’ull per una bala de goma

Els Mossos han rebut 533 denúncies per lesions dels cossos policials de l’Estat

El servei gratuït d’assistència jurídica i psicosocial de l’Ajuntament de Barcelona amb el Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans ha atès fins ara una desena de persones que van ser víctimes de les càrregues de la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l’1 d’octubre. La directora de litigis del Centre Irídia, Anaís Franquesa, va explicar ahir que es preveu que la xifra augmenti, tenint en compte que dimarts va ser un dia d’aturada general. Un dels casos que porten és el de l’home de 38 anys ferit per l’impacte d’una bala de goma en una càrrega a l’escola Ramon Llull de Barcelona.

L’advocada demana als ciutadans que tinguin imatges o informació sobre l’agressió que les enviïn a [email protected] per documentar la denúncia. Pel que fa al seu estat, els metges confien que no perdrà l’ull gràcies a la intervenció a què ha estat sotmès, tot i que no se sap com li quedarà la vista. Franquesa va expressar l’agraïment de la família per les mostres de suport, però va demanar intimitat. Respecte a l’ús de bales de goma a Catalunya, prohibit des del 2014, va recordar que no afecta la policia espanyola. Dit això, va qualificar d’“intolerable” l’ús que en van fer diumenge.

L’Ajuntament de Barcelona es presentarà com a acusació particular en aquest cas i Franquesa va insistir que és important que les víctimes presentin denúncia. Professionals del Centre Irídia atenen afectats per la violència policial a l’oficina per la no-discriminació de l’Ajuntament (Rec, 15) presencialment, per telèfon o per correu electrònic. L’assistència és jurídica i psicosocial.

D’altra banda, els Mossos d’Esquadra continuen acumulant denúncies de ciutadans ferits per les càrregues de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. Els 412 denunciants de lesions de dimarts han passat a 533, segons va informar ahir la policia catalana. El mig miler de ferits estan inclosos en 271 procediments d’investigació i quan la policia hagi acabat de recollir informes mèdics, indicis d’autoria i vídeos els presentaran als jutjats de cada ciutat. Per regions policials, la de Girona és la que té més víctimes, amb 142 persones ferides; a la de Barcelona n’hi ha 137; a Ponent, 73, i a Terres de l’Ebre, 59.

LA XIFRA

2
persones
continuaven ahir ingressades per les càrregues dels cossos policials de l’Estat, que van provocar 893 ferits.

Una associació de Mossos critica la policia espanyola

L’Associació Professional de Comandaments de la Policia Catalana (Copcat) va denunciar ahir que determinades actuacions d’alguns agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil per impedir el referèndum de l’1-O van ser “salvatges i descerebrades”. En un comunicat, la Copcat va ressaltar que els Mossos d’Esquadra, “sense usar la violència”, van aconseguir tancar el doble de locals de votació en la jornada de l’1-O, complint amb la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i van obtenir “de forma intel·ligent millors resultats” que la policia espanyola i la Guàrdia Civil amb mètodes “no proporcionals”.

Per aquesta associació, alguns agents dels cossos policials de l’Estat van tenir actuacions “salvatges i descerebrades”. “Volem pensar que no controlats pels seus comandaments, ja que el contrari configuraria un precedent molt perillós que ens pot portar a un carreró sense sortida”, alerten. “Algú haurà d’explicar –insisteixen– com vam poder tancar sense violència el doble de centres de votació que les forces estatals, que comptaven amb molts més efectius d’ordre públic i van usar mètodes desproporcionats.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona