Política

Els Mossos van fer tancar 500 locals de votació

Del total, unes 400 escoles no van obrir l’1-O, en ser informades per agents el dia abans i sense incidents

La policia espanyola en va cloure 90

La magistrada del Tribunal Superior de Justícia Catalunya (TSJC), Mercedes Armas, vol revisar el compliment de la seva ordre d’evitar el referèndum, i per això, dos dies després de la seva polèmica celebració, va demanar al coordinador per avortar l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, el grau d’execució per tancar els punts públics sense afectar “la normal convivència”, a més dels “incidents” registrats per l’actuació policial. Ahir es van difondre les primeres xifres. Del total de 2.315 col·legis electorals a Catalunya, se’n van poder tancar el 28% (uns 600), i la majoria els van tancar els Mossos d’Esquadra i sense que es produïssin incidents.

En concret, uns 400 col·legis estaven tancats diumenge al matí, després d’haver rebut la visita de la policia catalana el dia anterior informant-los de l’ordre judicial. En aquests centres s’hi va quedar tot el dia una patrulla per evitar que s’obrissin. I els altres 100 punts van ser clausurats pels Mossos durant la jornada de votació. El Ministeri de l’Interior va indicar que entre la Policía Nacional i la Guàrdia Civil van tancar uns 92 centres, tot i que amb càrregues i provocant ferits, denuncien alguns advocats. Malgrat que la magistrada del TSJC supervisa l’acció policial, hi ha set jutjats que han rebut denúncies de particulars per la “inactivitat” dels Mossos. Els agents havien de complir el protocol marcat pel seu superior, que indica que havien d’actuar amb els criteris de proporcionalitat i oportunitat. Per ara, no hi ha cap denúncia per lesions contra els Mossos en l’1-O, mentre que ja hi ha més de 500 víctimes que han denunciat la policia espanyola.

LA XIFRA

28%
col·legis
electorals tancats, del total de 2.315 punts a Catalunya. És el compliment dels Mossos a l’ordre judicial.

El CGPJ investiga un jutge català

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar ahir obrir diligències informatives al titular del jutjat contenciós número 17 de Barcelona, Federico Vidal, que en un fòrum judicial i fent ús del seu correu oficial va enviar un missatge en què criticava el “terrorisme policial” de l’1-O. El jutge també es preguntava si faran “com sa Borbònica Majestat i ens mirarem el melic per no perdre la plaça”. El promotor de l’acció disciplinària assegura haver tingut coneixement dels fets a través dels mitjans de comunicació i que, un cop acrediti la seva veracitat, determinarà “si existeix alguna infracció”.

Segons el missatge enviat a través d’un correu del poder judicial, publicat a Ok Diario, Vidal pregunta si han “pegat”, “vexat”, “insultat en públic o amenaçat” algun jutge a Catalunya. “Si és això, tota la meva solidaritat i repulsa. Si no és així, de què ens lamentem?”, diu. ”Ningú té res a dir sobre el terrorisme policial que vam patir a Catalunya. Ni sobre els 890 ferits que han provocat els terroristes uniformats, ni sobre els 2,3 milions de persones que es van sentir coaccionades, insultades i menystingudes per voler votar?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia