Política

En Directe

Congrés dels Diputats

Rajoy a Puigdemont: “Ha declarat la independència?”

Si no es fa un pas enrere en la declaració d’independència, encara que sigui “en diferit”, l’autonomia de Catalunya pot ser intervinguda en qüestió de dies

Rajoy diu que si realment es va declarar ahir la independència, es posaran en marxa els mecanismes que preveu l’article 155

El terme “diàleg” no surt de la boca de Rajoy, en cap dels escenaris possibles

L’oferta de diàleg de Puigdemont feta ahir des del Parlament de Catalunya no ha tingut una resposta positiva. La intervenció del president espanyol. Mariano Rajoy, no ha deixat dubtes. Té preparat el 155. Això vol dir que, en qüestió de dies, l’autonomia de Catalunya pot ser intervinguda si no hi ha una marxa enrere. “Davant de la confusió generada pel esdeveniments ahir, hem acordat requerir al Govern de la Generalitat que confirmi si ha declarat la independència, al marge de la seva entrada en vigor.” Aquestes han estat les seves primeres paraules. “Aclarir això és previ a qualsevol mesura aplicable a l’empara del 155.” “Volem aportar claredat i seguretat als ciutadans. Volem aportar certeses a tots els espanyols i especialment els catalans i evitar la confusió generada pel Govern de la Generalitat.” “Segons la resposta es marcarà el futur escenari. Si respecta la legalitat i la normalitat de les institucions, es posarà fi a un temps d’incertesa i inseguretat, que és el que se li ha reclamat amb insistència. S’ha de posar fi a la situació que es viu a Catalunya. Seré prudent i responsable, i e i tenint en compte el benestar i l’interès general dels catalans.”

Rajoy, per tirar endavant les mesures que sigui compta amb el suport explícit del PSOE i C,s.

L’activació de l’article 155 de la Constitució preveu, previ requeriment al president de la comunitat i, en cas de no ser atès, amb l’aprovació per majoria absoluta del Senat, “adoptar les mesures necessàries per obligar al compliment forçós d’aquestes obligacions per a la protecció de l’esmentat interès general”.

Aquest article no estableix terminis per al procediment. Indica que el primer pas és que el Govern espanyol faci un requeriment a Carles Puigdemont perquè compleixi amb les seves obligacions constitucionals i l’interès general, requeriment que des de l’Executiu espanyol s’ha apuntat aquests dies que s’aprovaria en Consell de Ministres. La Constitució no imposa terminis perquè el president respongui, però podria ser qüestió d’hores.

Si Puigdemont no atén al que se li exigeix o no hi respon, és quan l’Executiu espanyol pot recórrer al Senat per obtenir la seva autorització per aplicar mesures.

El 155 no apunta quines han de ser; afegeix únicament que l’Executiu podrà “donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes” per executar-les.

El que es decideixi aplicar a Catalunya també serà aprovat en Consell de Ministres, però tampoc no hi ha cap precisió constitucional que hagi de ser així.

En qualsevol cas, el Govern central haurà de lliurar al president del Senat un escrit “en el qual es manifesti el contingut i l’abast de les mesures proposades, així com la justificació d’haver-se fet el corresponent requeriment al president de la comunitat autònoma i la del seu incompliment”.

A partir de llavors, la Mesa del Senat lliuraria l’escrit del Govern espanyol a la Comissió General de Comunitats Autònomes perquè s’encarregui de l’estudi i debat del que es planteja o crearà una comissió amb diversos membres seus si creu que són més d’una les afectades per l’assumpte.

No obstant això, a la Cambra Alta sempre s’ha donat per segur que seria aquesta Comissió General la implicada.

L’article 189 del Reglament del Senat, que és el que regula aquest procediment, no indica cap termini per tirar-ne endavant els tràmits, però fonts de l’Executiu central han mantingut sempre que podria ser ràpid, d’uns dies.

La Comissió General requerirà després a Puigdemont que presenti les dades i al·legacions que consideri oportunes, i que designi, si ho veu convenient, un representant perquè acudeixi a defensar la seva posició al Senat.

Aquesta Comissió té la peculiaritat que hi poden participar els governs autonòmics i també l’Executiu espanyol, per la qual cosa no es descarta que, si es convoca, els Executius regionals vulguin aprofitar aquest fòrum per participar en el debat.

El Reglament estableix a continuació que en la Comissió es formularà una “proposta raonada sobre si escau o no” aprovar el que el Govern espanyol li sol·licita i que enviarà la iniciativa al ple, on haurà de ser un altre cop debatuda i aprovada per majoria absoluta.

A les 9 del matí, s’ha reunit, amb caràcter extraordinari, el consell de ministres. Rajoy ha comparegut a les 12. Al congrés dels diputats, des de les 11, es fa la sessió de control al govern del PP, i a les 16 hores, Rajoy compareixerà davant del congrés dels diputats.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat aquest dimecres al matí un Consell de Ministres extraordinari per abordar els “propers passos” a Catalunya després de l’anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de suspendre els efectes de la declaració d’independència durant unes setmanes per fomentar la mediació.

Així ho va anunciar ahir la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, en una compareixença al Palau de la Moncloa en la qual ha criticat durament que Puigdemont vulgui “imposar una mediació” sense “tornar a la legalitat”. Segons va recalcar, el diàleg entre demòcrates ha de produir-se dins la llei i respectant les regles del joc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia