Política

PP i PSOE volen un fre en un dia polític i judicial crucial

Rajoy vol un no de Puigdemont o obrirà la via per rellevar autoritats amb el 155

Zoido i Zapatero li exigeixen “reflexionar”

Trapero, Sànchez i Cuixart tornen a l’Audiencia amb pitjor horitzó penal

La vigília d’un dilluns d’alt voltatge polític i judicial inèdit a Madrid, el govern de Mariano Rajoy, el PP i el PSOE van multiplicar ahir les crides a Carles Puigdemont perquè avui a les deu del matí faci marxa enrere i contesti amb un no al requeriment de si el 10 d’octubre va declarar la independència. A la mateixa hora que La Moncloa espera rebre el burofax del president, l’Audiencia Nacional rep el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium), per declarar per un delicte de sedició que ara té un pitjor horitzó penal pel nou informe incriminatori de la Guàrdia Civil.

En nom del govern de Rajoy, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va exigir a Puigdemont que “reflexioni i torni al si de la normalitat institucional”. En una reunió amb ministres de l’Interior europeus a Sevilla, Zoido va sentenciar que la “pau, fermesa i democràcia” citades per Puigdemont en l’ofrena floral a la tomba de Lluís Companys “no es poden entendre fora del marc legal”. A vint-i-quatre hores de vèncer el termini per a la resposta, Zoido va traslladar al president que “encara és a temps” de fer marxa enrere si “escolta la societat catalana” a la qual condueix “al caire del precipici”.

El vicesecretari general d’acció sectorial del PP, Javier Maroto, que a Twitter va arribar a barrejar l’estelada i la bandera d’Estat Islàmic dies abans de la Diada, va fer ahir una crida a Puigdemont a recuperar el “seny”. “Sabem les pressions que està tenint, però també sabem tots que ara toca sentit comú, aquest seny català que tant aconsella que, a vegades, una retirada a temps és una gran victòria”, va afirmar.

Qui també vol un fre és l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero, que exigeix al líder català que “rectifiqui” com a punt de partida per a una “deliberació raonable”. Segons Zapatero, la història demostra que “rectificar no és rendir-se, sinó un senyal d’intel·ligència que obre la porta a possibles victòries futures”. Al PSOE, el portaveu de l’executiva, Óscar Puente, va ratificar l’aliança amb Rajoy i va confirmar que si avui no hi ha una “marxa enrere” de Puigdemont avalarà l’article 155 per suspendre l’autogovern.

Si bé La Moncloa respecta oficialment el termini –avui al matí per dir sí o no i dijous per revocar-ho tot si la resposta és la independència–, el full de ruta amb què treballa l’Estat és la substitució de les autoritats catalanes sorgides de les urnes del 27-S del 2015 en favor de polítics o tècnics que imposin el mandat constitucional de Rajoy. L’aplicació del 155, però, situa Catalunya en una dimensió desconeguda, tant per la falta de precedents d’un article mai aplicat com per la baixa implantació del PP, el cinquè partit, amb només un 8% dels vots. Implementar la substitució del govern català o d’alguns comandaments, a més, desafia el Parlament, on seguiria una majoria independentista de la qual llavors no emanaria un govern.

L’últim vèrtex del dia recau en la jutgessa Carmen Lamela, que investiga la jornada del 20 de setembre en què la Guàrdia Civil va irrompre a la conselleria d’Economia enmig de les protestes. Si Sànchez i Cuixart són considerats “essencials” en la mobilització del que la fiscalia anomena “alçament tumultuari” i se’ls ordena presó sota fiança, el major Trapero pot ser objecte de mesures cautelars per l’acusació d’“inacció flagrant” per no haver emparat els cossos policials estatals i haver afavorit el referèndum de l’1-O que li imputa un informe de la Guàrdia Civil aportat el 6 d’octubre.

La pau, la fermesa i la democràcia que diu Puigdemont no es poden entendre fora del marc legal
Juan Ignacio Zoido
ministre de l’interior
Rectificar no és rendir-se, és el senyal d’intel·ligència que obre la porta a futures possibles victòries
J.L. Rodríguez Zapatero
expresident espanyol socialista
Sabem les pressions que té, però el seny català diu que a vegades la retirada a temps és la victòria
Javier Maroto
vicesecretari general del pp

El fiscal Maza avala la substitució del govern català

A més de la dialèctica política i del front judicial que avui es dirimiran, la fiscalia general de l’Estat es reserva el seu paper en una eventual actuació ‘a posteriori’. El fiscal José Manuel Maza, però, no només no perd el fil del dia a dia del conflicte institucional, sinó que preventivament ja ha dit que aplicar l’article 155 s’ha de traduir en “la substitució de totes o part de les institucions autonòmiques”.

El fiscal Maza ha aprofitat aquest cap de setmana la seva participació en l’acte de celebració de la patrona de la Guàrdia Civil a Madrid per anticipar com s’ha d’aplicar el 155, un tràmit que Mariano Rajoy ha d’iniciar convocant el ple del Senat –on el PP hi té majoria absoluta però també hi compta amb el suport del PSOE i de Ciutadans– perquè l’autoritzi a aplicar mesures concretes per suspendre l’autonomia catalana. Segons afirmava Maza, l’aplicació de l’article 155 no podrà ser una altra cosa que “la substitució de totes o part de les institucions autonòmiques que es considerin oportunes durant un temps, limitat, fins que tot torni a la legalitat constitucional i legal”. El fiscal general de l’Estat avisa, a més, que ell sempre actua ‘a posteriori’ i “quan els fets es produeixen de manera inevitable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona