Política

Iceta diu a ’The New York Times’ que seria “temerari” i un “monumental disbarat” declarar la independència

El primer secretari del PSC defensa que la millor sortida al conflicte és convocar eleccions

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha alertat en un article d’opinió a ’The New York Times’ que seria “temerari” i un “monumental disbarat” declarar la independència a Catalunya i aposta per convocar eleccions com a solució al conflicte.

El socialista critica que mentre s’ha obert una possibilitat de dialogar al Congrés una reforma de la Constitució, la majoria independentista està “amenaçant” amb declarar unilateralment la independència. “És una decisió temerària que pot comportar la suspensió de l’autonomia i que dificultaria encara més la cerca d’una solució acordada”, assegura. En l’article d’opinió, Iceta explica la proposta de reforma federal de la Constitució dels socialistes amb el reconeixement de la “singularitat” de Catalunya en una Espanya “nació de nacions”.

“Important fractura social”

El socialista rebutja perdre el temps en querelles “inútils” i assegura que la majoria vol que es “vagi al gra, negociant dur i evitant conflictes i ruptures”. Iceta exposa la “gravíssima crisi” institucional que viu Catalunya i l’Estat i que està causant una “important fractura social”. Apunta que els governs català i espanyol han estat “incapaços” de dialogar i que l’independentisme ha decidit “saltar-se la legalitat caient en la trampa del tot o res”.

El primer secretari considera que en el ple del passat 6 i 7 de setembre, la majoria independentista va cometre “el pitjor dels errors” en “vulnerar” el reglament, “atropellar” els drets de l’oposició, “liquidar” l’Estatut i trencar la Constitució espanyola. Posteriorment, l’1 d’octubre es va celebrar un “referèndum il·legal”, davant del que creu que el govern espanyol “no va estar a l’alçada” i va propiciar “la vergonya de les imatges de càrregues policials desmesurades”. Tot i això, reitera que l’1-O “no té validesa jurídica” i que, encara que es donessin per bons els resultats oferts pel Govern, és “inacceptable que una minoria pretengui imposar la seva opinió sobre la majoria”.

Davant de tot això, insisteix en la necessitat de trobar una solució política a través d’un procés de diàleg, negociació i pacte, que només veu possible “en el marc del respecte a l’estat de dret, vulnerat pels independentistes”. Lamenta que s’ha pogut veure en els darrers dies com la independència “divideix” els catalans, els allunya de al Unió Europea i “espanta” els bancs i les grans empreses.

En el seu article d’opinió, Iceta desgrana la proposta socialista que passa per aconseguir un acord per a la majoria basat en “millor finançament, la transformació d’Espanya en un estat federal que reconegui el seu caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüe; i que sigui refrendat democràticament per la ciutadania”. Fent referència a punts concrets, aposta pel reconeixement de la “singularitat” de Catalunya com nació en el marc d’una Espanya que és nació de nacions, “la sobirania del qual correspon al conjunt del poble espanyol”, la garantia d’un autogovern fort i amb competències exclusives en llengua, educació i cultura; un finançament suficient, solidari i equitatiu que respecti el principi d’ordinalitat i una hisenda federal a través del consorci entre l’agència tributària de Catalunya i l’estatal.

En resum, el socialista vol “que torni la cordura, l’eficàcia i els resultats”, així com un catalanisme “orgullós i pragmàtic” i els amplis consens i reivindica treballar per aconseguir acords estratègics en temes de país. “Hem d’aprofitar millor les nostres energies i aplicar-les a objectius de progrés econòmic i social”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat